Єдиного Леніна, який зберігся на Рівненщині, хочуть продати

Бронзовий пам’ятник радянському вождю колись стояв у центрі Радивилова

Його з постаменту зняли. І збиралися до 450-річчя міста, яке відзначали два роки тому, переплавити його на пам’ятник засновнику Радивилова – князю Радзівілу. Однак досі це не зробили. Нині пам’ятник Леніну зберігається у комунальному підприємстві Радивилова «Водоканал».

Про нього у соцмережі Фейсбук нагадав депутат міськради Рівного Олександр Курсик:

Про можливу подальшу долю вождя розповідає міський голова Радивилова Микола Карапетян:

Продати його як металолом, це буде невигідно. Бо буде дуже дешево. Продати його як виріб… Є ж люди, які займаються колекціонуванням. А друге питання – це його переплавити. І перший, й другий варіант нам підходить. Тому що ми дивимося, як нам вигідно. Чим дорожче ми продамо, тим менше будемо тратити грошей з бюджету на виготовлення пам’ятника. Ми рахуємо, скільки коштує тонна бронзи, адже він з бронзи цей пам’ятник. І бронза ще тих часів. Тож ми теж не хочемо продешевити. 

Причиною того, чому досі не переплавили пам’ятник Леніну, Микола Карапетян називає фінансову кризу. Втім, обіцяє таки найближчим часом щось із бронзовим вождем пролетаріату зробити. Мовляв, пам’ятник Радзівілу у Радивилові таки має бути: чи переплавлений з Леніна чи виготовлений за гроші від його продажу. Адже у центрі міста – на найбільшій площі в області – досі зберігся постамент з червоного граніту, на якому стояв Ленін. І саме тут планують розмістити бронзового засновника Радивилова. 

Нагадаємо, що до 450-річчя міста уже був розроблений ескіз пам’ятника Радзівілу, автори якого – скульптори з Рівного. Висота його мала бути чотири метри і виливати його планували на заводі у Львові.

До речі, на Рівненщині вже колись продавали пам'ятник Леніну. Це було у 2006 році у Млинові. Тоді бронзового Леніна з аукціону придбав підприємець Олег Мороз з Дніпродзержинська у свій приватний музей під відкритим небом.   

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень