На Рівненщині в лісі незаконно зводять меморіал, присвячений полякам (ФОТО)

Полякам, загиблим у Другу світову війну

В лісі, на території Бистрицької сільської ради Рівненської області, розпочалось будівництво меморіалу, присвяченого полякам, загиблим у Другу світову війну.

Про це у Facebook пише співробітник Українського інституту національної пам'яті Павло Подобєд. І, за його словами, будівництво незаконне.

Будівництво чергового польського меморіалу вже традиційно ведеться без жодних документів.

В лісі, на території Бистрицької сільської ради Рівненської області, розпочалось незаконне будівництво меморіалу, присвяченого полякам, загиблим у Другу світову війну. 

Сільський голова чесно зізнався, що будівництво біля с. Немілля незаконне. Документів немає жодних - не те, щоб рішення Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій, а навіть рішення сільради немає. Тобто тупо приїхала техніка, і на місці, де раніше стояв скромний обеліск, розгорнула будівельний майданчик під грандіозне будівництво нового меморіалу.

Голова запевняє, що хабаря від поляків не брав, але чому на території сільради ведеться незаконне будівництво, та ще й в таких масштабах, - пояснити не може.
 

 

 

Ми звернулися до голови Бистрицької сільради Івана Василюти.

Він підтвердив проведення робіт польською спільнотою. Каже, поляки вже з десяток років їздять сюди, адже у роки війни тут було польське село, у якому проживало понад 120 людей. Його у роки війни спалили.

Тож польська спільнота хоче окультурити цю знатну для них місцину:

- Там колись у 43-му році було таке село польське Мазурське Немілля, це воно аж у лісі. Там колись стояв дерев’яний хрест і він був загороджений такими штахетками маленькими. Вони там хочуть його трішки окультурити. Там не меморіал. Там хочуть поставити три хрести із написами. Вони написали нам такого листа, щоб повідомити, що вони хочуть таке. І в адміністрації (районній, - ред.) знають, жителі села знають, депутати знають. Всі кажуть: звичайно, воно треба, хай буде, це ж люди, це ж пам'ять. І ніхто не заперечує у нас у селі. Там тільки хрест стояв, там нічого не було, але всі знають, що там було село і село спалене у 43-му році.

Утім, чи законні ці роботи, чи ні – сільський голова не знає. Каже, їм повідомили про наміри – місцеве населення не заперечує.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень