На Рівненщині щоденно труять людей

Екологи та надзвичайники вкотре нагадують про шкідливість спалювання рослинних залишків

Щоденно на Рівненщині виникає 10-15 пожеж, впродовж пожежонебезпечного періоду, який припадає на липень-початок серпня особовий склад надзвичайників переведено на посилений режим несення служби, повідомили сьогодні рятувальники під час брифінгу для журналістів.

Проте, цього року кількість пожеж на 20%  знизилася, порівняно з минулим. З початку року вже зафіксовано майже 780 займань. Найспекотнішим вважається липень, лише впродовж попереднього місяця трапилося 116 пожеж проти 146 випадків торік. Серед найпоширеніших - це лісові та торф’яні пожежі. Однак, найбільш небезпечним є спалювання стерні та післяжнивних залишків. Торік через це загинуло шестеро людей, цього року - один чоловік. Разом з тим, спалювання сміття небезпечне для здоров’я і призводить до онкозахворювань, розповідає заступник начальника Державної екологічної інспекції у Рівненській області Сергій Пашковський:

- Разом із спалюванням сухої рослинності в повітря попадають важкі метали, які призводять до онкозахворювань. Крім того, виділяються отруйні речовини діоксини – це дуже отруйні речовини, які впливають не тільки на дітей, а на кожну людину та живий організм в екосистемі.

 

Крім того, температура ґрунту під час спалювання залишків сягає 400 градусів. А от користі для урожаю цей процес не приносить, що вже давно довели науковці.

Більше того, за спалювання залишків загрожує відповідальність, передбачена статтею 77, - нагадують екологи. Проте максимально порушники сплатять лише близько 340 гривень, для посадовців штрафи більші - до 1 190 гривень. Торік екологічна інспекція притягнула до відповідальності 61 громадянина на Рівненщині, цього року поки 21, але, зі слів екологів, пік припадає на спалювання бадилля після збору урожаю картоплі.

Також у разі виявлення порушників потрібно звертатися на гарячу лінію екологічної інспекції 635-202. Проте, у районах оперативного реагування інспекція не ґарантує, тож у малих населених пунктах радять звертатися до місцевих органів влади.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень