На Рівненщині Поминальна неділя: що каже церква про цей день

Цього дня молимося за тих, хто не з нами

Цього дня на кладовище приходять всією родиною, аби помолитися за близьких, які відійшли у вічність.

Як пояснює церква:

У Бога немає живих і мертвих. Просто ті, хто відійшов, перебувають поза землею, і всі очікують Другого пришестя Христового. І от Пасха нагадує нам про те, що потрібно молитися за рідних, які з нами, і тим більше за тих, які самі цього зробити не можуть. Щоб Господь упокоїв їх душі там, де праведні спочивають. Пам’ятаймо, що Христос віддав Себе на смерть і за Себе викупляє нас від гріха, прокляття й смерті, аби кожна людина отримала вічне життя.

На Провідну згадують добрі справи померлих.

За поминальним обідом родичі повинні згадувати хороші справи рідної людини. Голова родини, зазвичай, промовляє: “Дай нам, Боже, довго на цім світі проживати, в добрім щасті панувати, а померлим — щастя Божого діждати!”.

Чи варто залишати харчі на могилі?

Свято поминання — це традиція поєднання молитви з добрими справами. Адже в ці дні в пам’ять про померлих годують убогих, голодних, які збираються біля кладовища. Тому у питанні, чи варто залишати на могилі харчі, думки розбігаються. І справді, їжа потрібна живим.

А от, залишивши на могилі наїдки, жахливо навіть уявити, що там робиться після того, як ми залишаємо кладовище. Адже їжу розтягують дикі тварини, птахи гризуться за неї. Місце спочинку тіла близького повинне бути у чистоті, порядку – твердить церква.

Що несли на могили?

Нині у Провідну неділю на могили померлих родичі приносять крашанки та паску. Та як свідчить історія, раніше на кладовище брали неодмінно коливо. Коливо (канун чи сита) — страва, з якої в Україні розпочинали поминальну трапезу і в день похорону, і на “дев’ятини”, і на “сороковини”, на поминальну річницю і на Проводи.

Стеж за нашими новинами у  Telegram

За матеріалами cerkva.at.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень