На Сонці з'явилися одні з найпотужніших спалахів за останній час: Чим це загрожує Землі

Сонце «прокидається» після відносно спокійного періоду своєї активності

За останні дні на Сонці відбулося декілька вивержень, і кожне з них було потужніше від попереднього.

Від суботи до понеділка щодня Сонце вивергало потоки плазми, які виривалися із сонячних плям, внаслідок спалахів на Сонці. Напередодні вже зафіксували геомагнітну бурю, але ще не всі сонячні частинки досягли планети, тому найближчим часом геомагнітні бурі «накриють» Землю ще більше.

У п'ятницю 26 серпня в сонячній плямі AR3089 відбувся спалах класу М і корональні викиди маси. Цей потік сонячних частинок досяг Землі 29 серпня.

У суботу 27 серпня стався спалах класу М4, внаслідок якого також стався викид потужних потоків плазми, які теж досягли Землі в понеділок. Ці потоки сонячних частинок врізалися в Землю і спричинили помірну геомагнітну бурю, яка все ж таки призвела до появи полярних сяйв у нижчих широтах і короткочасного відключення радіозв'язку в деяких регіонах Землі.

Полярні сяйва було видно на півночі Великобританії, а також у Канаді та північній частині США. Відключення радіозв'язку та проблеми із системами навігації підтвердили на більшій частині Північної Америки.

Наступний спалах на Сонці класу М6.7 стався в неділю 28 серпня він супроводжувався викидом потоків сонячних частинок, які також прямували до Землі. Вони мають досягти планети напередодні. Вчені також прогнозують появу помірної геомагнітної бурі, яка може спровокувати перебої зі зв'язком.

Ще один спалах стався 29 серпня. Його вчені NASA класифікували як спалах класу М8. І це найпотужніше із цієї серії вивержень на Сонці. Потоки плазми, які вирвалися із сонячної плями, досягнуть Землі найближчими днями, можливо це станеться вже сьогодні, 31 серпня, або завтра, 1 вересня.І в цьому випадку вчені прогнозують появу геомагнітної бурі на Землі, яка може бути трохи сильнішою за попередні такі події.

Спалахи класу М вважають не найсильнішими, але дуже потужними, хоча справді руйнівну силу несуть спалахи класу Х. Однак спалах класу М8 — це найпотужніше виверження на Сонці за кілька останніх тижнів. Спалахи класу М — це четверті за потужністю такі події на Сонці із п'яти можливих. Це означає, що в найближчому майбутньому очікується і спалахів класу Х, які провокують появу на Землі дуже сильних геомагнітних бур.

Те, що на Сонці майже щодня з'являються спалахи такого високого класу, говорить про те, що Сонце «прокидається» після відносно спокійного періоду своєї активності протягом 11-річного сонячного циклу.

Вчені вважають, що наступна стадія цього циклу буде найактивнішою на Сонці за всю історію спостережень за нашою зіркою. Втім, точно спрогнозувати наперед появу вивержень на Сонці вчені ще не можуть.

Джерело: Фокус

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень