На 4000 грн: в Україні хочуть збільшити прожитковий мінімум

Це дало б змогу збільшити пенсії та соціальні виплати окремим категоріям громадян

Прожитковий мінімум в Україні сьогодні складає 2508 гривень. Він у 2,6 раза, або на 4000 гривень менше реального прожиткового мінімуму. Підняття прожиткового мінімуму до розміру реального дозволило б підняти пенсії та соціальні виплати окремим категоріям громадян. Втім, наразі це не можливо, адже зарплати інших українців які теж прив’язані до цього показника зростуть у десятки разів.

Розмір прожиткового мінімуму для людей непрацездатного віку, до якого відносять і пенсіонерів, іще менший – 2027 гривень. Саме стільки, 2027 гривень, становить мінімальна пенсія для українців, пояснює міністерка соціальної політики Оксана Жолнович.

Прожити на такі гроші – нереально. За розрахунками міністерства, одинокому пенсіонеру на прожиття необхідно щонайменше 6,5 тис. гривень на місяць. Але, якщо йдеться про сім'ю, то ці затрати зростають не лінійно.

Близько 6,5 тис. грн. Але в цьому питанні потрібно розглядати домогосподарство. Якщо це одна людина, то їй потрібно десь тих 6 тис., щоб оплатити оренду, квартплату, комунальні. Якщо людей двоє-троє, то з кожною наступною ця сума знижується. Треба розуміти, що цей мінімум не можна виводити лінійно для кожної людини, треба розглядати саме домогосподарства, - каже чиновниця.

Оксана Жолнович пояснює, що посадові оклади спецорганів розраховуються в прожиткових мінімумах. А таких прожиткових мінімумів в зарплаті може бути 10, 15, 20.

І коли людині, що отримує допомогу в одному прожитковому мінімумі ми незначно збільшимо оклад, наприклад, на 1000 грн і перемножимо їх на 10-20 разів до заробітних плат, то це дуже суттєво збільшить видатки з бюджету, - каже очільниця Мінсоцполітики.

У Верховну Раду вже внесено законопроєкт №3515, який «відв'язує» більшість виплат від прожиткового мінімуму, залишаючи його чинним тільки при розрахунку пенсій та соціальних виплат. Втім, депутати не беруться за його розгляд, адже в бюджеті може не вистачити ресурсу на соціальні виплати, які неминуче зростуть із підвищенням прожиткового мінімуму. Тим паче в умовах війни.

Зараз, навіть якщо просто збільшити всі соціальні виплати на 30% інфляцію, яку очікують за підсумками 2022 року, то в бюджеті виходить астрономічна цифра, каже Оксана Жолнович.

Якщо не помиляюсь, там лише по одній програмі нам треба було б видавати 100 млрд грн. Тому, очевидно, що зараз це не може бути повною мірою забезпечено й покрито Мінфіном, - констатувала глава Мінсоцполітики.

Джерело: today.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень