Давно відомі і не тільки: у Рівному є аж шість музеїв (ФОТО)

А не лише обласний краєзнавчий музей

Вул. Драгоманова,19

Перший рівненський музей відкрито в 1906 році. Сьогодні в Рівненському обласному краєзнавчому музеї експонується та зберігається близько 140 тисяч експонатів.

Вони представляють археологічну, етнографічну, нумізматичну, природничу колекції, документи, нагороди, особисті речі відомих діячів краю.

Унікальними експонатами Рівненського краєзнавчого музею є твори волинського іконопису, колекція стародруків та графіки, скульптури, предмети козацької доби, Першої та Другої світових воєн тощо.

В Рівненському обласному краєзнавчому музеї зберігається найдавніша українська ікона, написана в ХІІІ ст. – Богородиця Одигітрія.

Музей бурштину

Вул.Симона Петлюри, 17

Музей розташований у старовинному будинку 1903 р. Він був відкритий у 2010 р. на базі рівненської бурштинової фабрики - державного підприємства "Бурштин України".

Серед експонатів музею - шматки бурштину віком до 40 млн. років, знайдені у різний час на території Рівненщини, а також виготовлені з нього ювелірні вироби.

Зокрема, експонується найдавніший бурштиновий виріб в Україні - диск-амулет віком приблизно 2,5 тис. років. Окрасою музею вважаються камені, у яких закристалізувалися комахи.

Представлений шматок дикого бурштину вагою близько 2 кг.

Літературний музей Уласа Самчука

вулиця Симона Петлюри, 17

Відділ Рівненського обласного краєзнавчого музею «Літературний музей Уласа Самчука» був відкритий 20 лютого 2007 року – до 102-річниці від дня народження видатного українського письменника, уродженця села Дермань Здолбунівського району, який у 1941-1943 рр. жив і творив у Рівному. 

Про літературу та її творців, про час і його провідних діячів музейна експозиція розповідає виключно словами самого Уласа Самчука.

Зоологічний музей

вулиця Степана Дем`янчука, 4

"Кунсткамера природи" - так називає колекцію біолог Ростислав Шикула. За 30 років він зібрав понад 2500 екземплярів рідкісних тварин, здебільшого безхребетних мешканців морів та тропічних узбереж і лісів. Весь цей різнокольоровий "зоопарк" презентовано увазі мешканців Рівного.

Колекцію розміщено у аудиторії Міжнародного економіко-гуманітарного університету імені Степана Дем`янчука. 

Нині в Західній Україні подібну колекцію має лише один заклад.

Музей ковальського мистецтва «Ковальські витребеньки»

вулиця Курчатова, 18А, Рівне

Перший у Рівному приватний музей ковальства “Ковальські витребеньки” розташований на території приватного підприємства “Рівнебудпостач”. Підприємство займається організацією щорічного Міжнародного фестивалю ковалів у м. Рівне “Металеве серце України” (з 2012 року).

Нині у музеї зібрано більше сотні експонатів, це витвори кращих ковалів України, що були представлені на різноманітних фестивалях. Тут є роботи майстрів з Рівного та інших міст України.

Масивні ковані скульптури розмістили просто неба, натомість більш тонкі вироби знаходяться у приміщенні. Тут експонують і рицарські обладунки, і філігранну скриню, і шахи, і канделябри несподіваних форм. На газоні в дворі підприємства встановлені понад десяток різноманітних металевих фігур.

Найбільша з них – двохметровий ведмідь з вудочкою та відерцем.

Музей фотографії

вулиця Соборна, 1

Музей влаштував рівненський фотохудожник Олександр Харват (19 березня 2014 р.). У музеї розкрита історія фотоіндустрії. Колекція налічує 250 експонатів.

Експонати музею – унікальні речі – старі фотокамери, плівки й різноманітне фотоприладдя, історичні фотографії Рівного.

Серед експонатів – чимало унікальних, зокрема німецький фотоапарат часів Другої світової війни, а також апарат журналіста, виготовлений у 40-х роках ХХ століття. Тут також можна знайти книги та журнали по фотографії.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень