МОН – проти, а чиновники у Рівному хочуть реформ: Ідея з об'єднанням позашкілля набирає обертів

Фахівці кажуть, що рішення поспішне

На фото справа — захисник Тарас Давидюк, який проти об'єднання закладів позашкілля

Ідею об’єднання трьох закладів позашкільної освіти Рівненщини розкритикували в Міністерстві освіти і науки України. Нагадаємо, йдеться про «Центр науково-технічної творчості», «Станцію юних натуралістів» і «Центр національно-патріотичного виховання, туризму і краєзнавства».

Таке об’єднання є недоцільним, повідомив представник МОН Вадим Овчаренко і рекомендує зберегти ці заклади. Документ з таким змістом навіть скерували до Рівненської ОВА.

Зокрема, на своїй сторінці у Фейсбуці Вадим Овчаренко опублікував такий допис:

- Міністерство освіти і науки України в період воєнного стану зверталось до місцевих органів виконавчої влади з проханням докласти всіх зусиль щодо збереження мережі закладів позашкільної освіти в регіонах та не реформувати її шляхом злиття або ліквідації.

 

 

Звертаємо увагу, що рішення про об’єднання закладів позашкільної освіти призведе до порушення частини 2 статті 9 Закону України «Про позашкільну освіту», якою визначається, що державна політика у сфері позашкільної освіти спрямована на збереження та розвиток комунальних позашкільних навчальних закладів без права їх перепрофілювання, перепідпорядкування, злиття, передачі приміщень, обладнання, техніки в оренду, концесію, відчуження (продажу) землі, майна.

 

 

Враховуючи зазначене, просимо врахувати нашу позицію і сприяти у вирішенні питання щодо недоцільності об'єднання трьох різнопрофільних комунальних закладів позашкільної освіти в єдиний заклад, тому що кожен з них несе різний вектор в освітньому процесі та відіграє значну роль освітньому, економічному та соціальному секторах розвитку Рівненського регіону.

Радіо Трек опитало керівників згаданих закладів і з’ясувало, що вони вимагають проведення громадських слухань та довивчення теми. Адже зараз у центрах для молоді займається понад 3 тисячі дітей у майже 20-ти тергромадах області.

До прикладу, керівник «Центру національно-патріотичного виховання, туризму і краєзнавства» Юрій Шадий побоюється, що галузь позашкілля втратить фахівців, які працюють з дітьми. Він у своєму дописі у Фейсбук зауважив таке (подаємо частину тексту):

- Наш центр єдиний заклад у області котрий відповідає за розвиток туризму, краєзнавства, військово-патріотичних гуртків. Заклад щороку організовує не лише усі види обласних етапів туристичних змагань, спортивне орієнтування, піший, водний, та велотуризм, а й готує команди від області на національні змагання.

 

Центр є профільним з розвитку військово-патріотичного напрямку позашкільної роботи і на базі нашого закладу відбувається обласний етап військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»).

 

Це ми обліковуємо і паспортизуємо роботу шкільних музеїв, проводимо ряд обласних етапів краєзнавчих та історико-дослідницьких конкурсів.

 

Саме наш центр ініціював створення єдиного реєстру місць поховань вояків УПА та підпільників ОУН і уже зібрав інформацію з більше як 50 громад.

 

Це наші методисти минулого року провели масштабну благодійну акцію на підтримку ЗСУ під час якої зібрали 10 тисяч шкарпеток нашим захисникам.

Його позицію підтримують очільники «Центру науково-технічної творчості» Володимир Воробей та «Станції юних натуралістів» Володимир Южаков.

Вони кажуть, що заклади позашкілля у тергромадах Рівненщини мають підтримку і на них навіть виділяють гроші з місцевих бюджетів, аби зберегти гуртки і діти мали якісні заняття після школи.

 

Вони не проти змін, але хотіли б побачити конкретику, тож кажуть, що варто скурпульозно вивчати це питання і заслухати думки фахівців, які працюють у центрах.

Натомість в обласному департаменті освіти кажуть, що хочуть оновити позашкільну галузь, скоротити вже не потрібних фахівців і зекономити 2 млн грн. Але зауважують, що стратегія об’єднання закладів передбачає розширення напрямків роботи. Планують створити нові гуртки. Про це раніше ми писали тут:

Ціна питання – 2 млн грн: Пояснили, для чого у Рівному схеми з закладами позашкілля (ФОТО/ВІДЕО)

 

 

«Диверсійні групи зі знищення освіти та культури працюють на Рівненщині»: Люди б’ють тривогу (ФОТО)

 

 

«Давайте знищимо систему національно-патріотичного виховання молоді на Рівненщині»

Юрій Шадий зауважив, що рішення про об’єднання хочуть підозріло швидко пропхнути, ігноруючи при цьому позицію громадськості. Що вирішать депутати, стане відомо 17 березня на засіданні сесії облради.

Не зайвим буде нагадати, що все більше посадовці Рівненської обласної ради шукають шляхи економії. Щоправда, схоже, не там, де потрібно.

 

На закладах позашкілля хочуть зекономити 2 млн грн, а на закритті одного з приміщень дитячої бібліотеки на Симона Петлюри у Рівному - 500 тис. грн.

Натомість за 4 місяці роботи керівництво облради з врахуванням премій отримало понад півтора мільйона гривень.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень