Смертельна небезпека: продукти з північних районів області перевірили на вміст радіонуклідів

Перевіряли молоко, овочі та гриби

Дослідження протягом вересня-жовтня у п’яти районах області, які постраждали від аварії на ЧАЕС, провели фахівці Рівненського обласного лабораторного центру.

Безпечною з перевіреної продукції виявилися лише

овочі – картопля, морква, буряки. 

Також не було перевищення вмісту радіонуклідів у молоці з Сарненського району. Що стосується молока з інших північних районів, то перевищення (перевіряли на стронцій та цезій) подекуди

було потрійним.

Детальніше про перевірки розповідає завідувач радіологічної лабораторії обласного лабораторного центру Володимир Кузнецов:

Дубровицький район: було 43 проби молока. Із них із сіл Великий Чемерель, Шахи, Переброди, Біле при допустимій нормі радіонуклідів 100 Бк/л було від 106 до 259 Бк/л.

 

Зарічненський район, 30 проб молока з сіл Соломир, Олександрово, Бір, Борове, Лисичин - від 205 Бк/л до 278 Бк/л.

 

У Рокитнівському районі 66 проб молока ми поміряли. І в селах Переходичі було від 149 до 232Бк/л , Дроздинь – від 129 до 243, Заболоття - від 109 до 296 і Вежиця - від 125 до 156.

Також, за словами Володимира Кузнецова, перевищення вмісту радіонуклідів спостерігалося у молоці з села Озерці Володимирецького району - 117 Бк/л (норма -100 Бк/л).

"Світилися" від радіації і свіжі гриби, які доставили у лабораторію з Дубровицького району.

При нормі у  500 Бк/кг у грибах з сіл Шахи вміст радіонуклідів був 5170 Бк/кг (у 10 разів більше!), Удрицьк - 788 Бк/кг, Миляч - 3543 Бк/кг (у 7 разів більше!).

Цю інформацію нині вносять на інтерактивну карту області. Про неї повідомлять також головам сільрад, щоб донесли її до населення.

Якщо молоко дуже забруднене радіонуклідами, Володимир Кузнецов радить

з нього робити масло, сир, тоді, пояснює, з білкової фракції цезій випадає в осад і готовий продукт буде в нормі.

Володимир Кузнецов пояснює, що раніше держава виділяла кошти на так звану чорнобильську програму, щоб зменшувати ризики для здоров’я населення. А тепер це не роблять, бо, мовляв, немає на це коштів. А це, вважає він, треба робити. Бо, пояснює, знімуть чорнобильські зони, а проблема залишиться.

Володимир Кузнецов каже:

Основна проблема – це молоко і дари лісу. Бо основне харчування у поліських районах – це картопля, молоко, гриби, ягоди. Якщо людина, дитина вживає щодня молоко з такою активністю, гриби їсть, то воно формує дозу внутрішнього накопичення радіонуклідів. Тому чорнбильську програму треба зберегти.

 

Ми раніше і населення превіряли на предмет внутрішнього накопичення радіонуклідів. І якщо у людини був високий вміст цезію, то перевіряли і продукти, які вона вживає.

 

Заборонити вживати раідаційні продукти не можемо. Тому тільки інформуємо. Бо, оскільки великий вміст радіонуклідів у молоці, то, я так розумію, потрібно проводити агромеліоративні заходи - мінералізацію грунтів, вапнування, вносити добавки у корм корів. Тобто має бути ціла програма.

До речі, радіаційне молоко п'ють не тільки у північних районах. Воно ще й потрапляє у продаж, оскільки молокозаводи приймають молоко від селян і в радіаційно забруднених районах області.  

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень