«Місто не може, зможуть….кобзарі?», - у Рівному розпочали збирати гроші на історико-архітектурний план

За який влада коштів не дає

Презентація опорного плану

Мова йде про багатостраждальний історико-архітектурний опорний план міста Рівне, який покликаний захистити усі історичні і природоохоронні ареали від хаосу в сфері будівництва.

Нагадаємо, що у Рівному епопея з виготовленням цього важливого документу триває вже понад 1,5 роки. Вцілому цього документу ми не маємо вже близько 10 років.

А місто й далі забудовують архітектурою сумнівної якості, комфорту, вигляду та висотності.

Варто пригадати громадський спротив навколо спроб будівництва по вулиці Толстого (за краєзнавчим музеєм), по вулиці Мазепи (за театром), по вулицях 16 липня, Сагайдачного, Степана Бандери, Небесної Сотні.

Не всі ці об'єкти вдалося відстояти громаді.

Але більшість сумнівних та незаконних забудов, завдяки небайдужій громадськості, вдалося зупинити або сповільнити. Активісти натомість отримували постійні погрози, судові позови, перешкоджання діяльності.

На сьогодні процес виготовлення історико-архітектурного опорного плану зайшов у глухий кут – представники міста вимагають у виконавців зі Львова «Західпроектреставрація», здати проектні матеріали в обмінному цифровому форматі “shp”, для формування баз даних містобудівного кадастру.

Натомість «Західпроектреставрація» відправляє міську владу Рівного на оцифрування результатів своєї роботи до ліцензованої організації «Інституту геоінформаційних технологій» м. Львова.

Переписка між предстаниками міста та інститутом триває кілька місяців, а опорного плану так і немає. І це могло би тривати Бог знає скільки, втім за справу вирішили взятися активісти.

Цього разу ініціативу волонтера Тетяни Гонтар та керівника "Національного корпуса" Ігора Сухого підхопили один із ініціаторів проекту-майданчику міських ініціатив "ГО Простір", підприємець-меценат – Олександр Ковальчук та чиновник-активіст, захисника усього історичного в місті Тарас Максименко.

Разом, вони виступили з ініціативою – звернутистися до усіх небайдужих підприємців та меценатів міста за допомогою.

У відозві, яку виклав у себе на сторінці Тарас Максименко, йдеться наступне:

Виготовлення історико-архітектурного опорного плану міста Рівне зайшло у глухий кут. Цей план надзвичайно потрібен місту якнайшвидше, через хаотичну і неврегульовану забудову історичного центру Рівного.

Ми, небайдужі громадські активісти міста, закликаємо усіх патріотів та меценатів, підприємців відгукнутися на наш заклик. Звертаємося до вас перерахувати можливу посильну допомогу для оплати послуг “Інституту геоінформаційних технологій” м. Львова, який завершить роботу інституту «Західпроектреставрація» та переведе у потрібний цифровий формат проектні матеріали для того, аби місто Рівне отримало історико-архітектурний опорний план в найкоротші терміни.

Тарас Максименко

Нам потрібно зібрати приблизно 40 тисяч гривень за 14 днів. Наші реквізити: ЗГРУ КБ “Приватбанк”, розділ - платіж по Україні, р/р 26004053707209, МФО 325321, ЄДРОУ 2961508878, на ім’я Ямелинець Андрій Степанович (керівник “Інституту геоінформаційних технологій” м.Львова), призначення платежу - за геоінформаційні послуги*.

Також звертаємося до інституту «Західпроектреставрація» з проханням негайного підписання технічного завдання та договір на виготовлення опорного плану, який надісланий вам управлінням архітектури та містобудування Рівненського міськвиконкому.

Олександр Ковальчук

Окрім того, в час тотального беззаконня та зухвалості певної частини рівненської «еліти» звертаємось до тих підприємців та меценатів, які прагнуть жити відповідно до букви Закону. Час на об’єднання прийшов. Ми започатковуємо новий громадський рух у місті – «Коли останній бій за Рівне – КОБЗАР».

Час вимірювати патріотизм не словами, а справами! Час любити своє місто не до хрипоти в горлі, а до глибини власної кишені!

27-го липня цей текст надіслали науковому керівнику інституту «Західпроектреставрація» Лідії Горницькій.

То для чого ж цей план:

Вже давно в європейській практиці існують документи, які запобігають та регламентують забудову центральної частини міста та природоохоронних територій. В Україні таким документом є історико-архітектурний опорний план.

На прохання управління культури і туризму міста та численні вимоги спілки архітекторів рівненської області півтора роки тому місто Рівне замовило такий документ у Львівського інституту «Західпроектреставрація».   

Звіти про надходження коштів та їх використання ініціатори руху обіцяють щоразу оприлюднювати.  

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень