Медведєв закликає Україну купувати російський газ

Прем’єр-міністр Росії повідомив про готовність своєї країни постачати газ в Україну

Про це він сказав 8 вересня в білоруському Гродні, де відбувалося засідання Євразійської міжурядової ради, передає Радіо Свобода.

При цьому умови будуть не гіршими, ніж «та ціна, яка застосовується у співставних країнах-споживачах, тобто в країнах Євросоюзу, які за територіальною віддаленістю близькі до України», обіцяє російський прем’єр.

Медведєв також твердить, що «газ, який вони (Україна) отримують реверсом з європейських країн, обходиться споживачам на 20–30 доларів дорожче, ніж російська ціна». За даними російського прем’єра, в третьому кварталі ціна газу з Європи для України становить 270–280 доларів.

Компанія «Нафтогаз» 8 вересня оприлюднила у Twitter повідомлення про те, як за рік змінилися джерела імпорту газу. За цими даними, протягом восьми місяців 2015 року понад дві третини імпортованого газу (68%) Україна отримала з Європи від різних постачальників, решта «блакитного палива» прийшла з Росії. «Нафтогаз» порівнює ці дані з аналогічним періодом 2014 року, коли з Росії Україна отримала 93% газу.

Україна станом на 8 вересня накопичила в підземних сховищах 14,8 мільярда кубометрів газу, повідомив Радіо Свобода директор департаменту енергоефективності НАК «Нафтогаз України» Юрій Войтович. За його словами, запаси далі зростають за рахунок реверсу з ЄС, попри відсутність імпорту блакитного палива з Росії. Для безпечного проходження опалювального сезону Україні бракує на цей момент близько 4 мільярдів кубометрів газу, додав Войтович.

Після безрезультатних тристоронніх (за участі Євросоюзу) газових переговорів 30 червня Україна зупинила закупівлю газу в Росії до узгодження умов поставки і зараз отримує газ тільки реверсом із Європи. Переговори з різною інтенсивністю тривають протягом останніх місяців.

Нагадаємо, за рік зі Словаччини Україна імпортувала 11 мільярдів кубів газу.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень