Матеріальна допомога на оздоровлення у 2022 році: чи є якісь зміни?

У зв'язку з воєнним станом українське законодавство частково змінилося

Виплата матеріальної допомоги на оздоровлення передбачена законодавством лише для деяких категорій працівників. Кому та як можуть оформити таку допомогу? Чи виплачують матеріальну допомогу на оздоровлення в умовах воєнного стану?

Все це роз’яснюють спеціалісти.

Допомога на оздоровлення: кому надається

До щорічної відпустки отримують матеріальну допомогу такі категорії працівників:

  • держслужбовці,
  • посадові особи місцевого самоврядування,
  • освітяни,
  • медики,
  • працівники деяких інших сфер.

Матеріальна допомога на оздоровлення держслужбовцям і працівникам державних органів

Державним службовцям надають щорічну основну оплачувану відпустку тривалістю 30 календарних днів, якщо законом не передбачено більш тривалої відпустки, з виплатою грошової допомоги у розмірі середньомісячної заробітної плати (ст. 57 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 №889-VIII).

Це гарантована державою виплата.

Якщо держслужбовцю оформлюють щорічну основну відпустку повної тривалості, потрібно заодно підготувати і наказ про виплату грошової допомоги. Заява держслужбовця в цьому випадку не обов’язкова.

Якщо держслужбовець написав заяву про надання частини основної відпустки, у нього запитують, коли він хоче отримати грошову допомогу. Якщо до цієї частини відпустки, то він має написати заяву.

Розмір матеріальної допомоги у держорганах і патронажній службі

Посадовим особам, керівникам та керівним працівникам окремих державних органів, на яких не поширюється дія Закону №889, виплачують матеріальну допомогу на оздоровлення під час надання щорічної відпустки у розмірі, що не перевищує середньомісячної заробітної плати працівника.

До цієї категорії працівників належать, зокрема, голови місцевих державних адміністрацій та їхні заступники.

Працівникам патронатної служби обов’язково надають матеріальну допомогу для оздоровлення під час надання щорічної відпустки у розмірі, що не перевищує середньомісячної заробітної плати працівника патронатної служби.

Працівникам державних органів, які виконують функції з обслуговування, під час надання щорічної відпустки також надають матеріальну допомогу для оздоровлення у розмірі, що не перевищує середньомісячної заробітної плати працівника.

Мінпраці наказом від 02.10.1996 №77 надало право керівникам в межах установлених фондів оплати праці та граничної чисельності працівників надавати матеріальну допомогу у розмірі середньомісячного заробітку робітникам, зайнятих обслуговуванням органів виконавчої влади.

До цієї категорії працівників належать, зокрема, водії автотранспортних засобів, двірники, прибиральники службових приміщень. Однак виплата цієї матеріальної допомоги не є обов’язковою.

Матеріальна допомога на оздоровлення працівникам бюджетних установ

Умови оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери визначає постанова КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 №1298.

Уряд надав право керівникам місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, при яких створені централізовані бухгалтерії, керівникам бюджетних установ, закладів та організацій в межах фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисах доходів і видатків, надавати працівникам матеріальну допомогу, в т.ч. на оздоровлення, в сумі не більш як 1 посадовий оклад на рік.

Матеріальна допомога на оздоровлення педагогам       

Держава забезпечує педагогічним і науково-педагогічним працівникам виплату допомоги на оздоровлення у розмірі місячного посадового окладу (ставки заробітної плати) при наданні щорічної відпустки (ч. 1 ст. 57 Закону України «Про освіту» від 05.09.2017 №2145-VIII).

А от перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників визначає постанова КМУ від 14.06.2000 №963.

Важливо! Матеріальна допомога на оздоровлення вчителям законодавством передбачена тільки основним місцем роботи. Підстава для виплати матеріальної допомоги — наказ.

Матеріальна допомога на оздоровлення під час воєнного стану

На період війни Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 №2136-IX змінив чимало алгоритмів трудового законодавства. Зокрема, при прийнятті на роботу під час воєнного стану роботодавець може укладати трудовий договір в усній формі з будь-яким працівником. Закон збільшив норми робочого часу, оновив процедуру звільнення тощо.

Обмеження Закону торкнулися й надання відпусток під час воєнного стану. Однак цей Закон не скасовує норми законодавства про працю щодо надання працівникам допомоги на оздоровлення.

Тож працівники мають право на неї, як і в мирний час.

Джерело: Кадровик-01

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень