Мабуть, ви цього не знаєте: 15 неймовірних фактів про Україну

Чи знаєте ви, наприклад, з якої букви починається більшість українських слів?..

  1. Станція метро «Арсенальна» у Києві — найглибша у світі. Вона проходить під землею на глибині 105 м. Станцію біля будівлі парламенту побудували у 1960 році, однією з перших. За деякими даними, у тунелях біля «Арсенальної» є таємні схованки для політичної верхівки.
  2. Україна посідає четверте місце у світі за кількістю громадян із вищою освітою. Населення України належить до найосвіченіших, а кількість людей із вищою освітою на душу населення — вища за середньоєвропейський рівень.
  3. Одна з найвідоміших у світі різдвяних пісень — це «Щедрик», народна пісня, записана українським композитором Миколою Леонтовичем. Світ знає її як Carol of the Bells або Ring Christmas Bells. Ця пісня прозвучала у багатьох закордонних фільмах. Наприклад, у всім знайомій стрічці «Сам удома» вона є одним із головних саундтреків. Крім того, численні кавери «Щедрика» набирають просто неймовірну кількість переглядів.
  4. Олешківські піски часто називають українською «Сахарою». Площа пісків, які розкинулися на території кількох районів Херсонської області, становить понад 160 тис. га, що робить їх найбільшою пустелею Європи. Мало того, Олешківські піски добре видно з космосу.
  5. Автор першої у світі Конституції — українець Пилип Орлик. 5 квітня 1710 його обрали гетьманом запорізького війська. Цього ж дня він оголосив «Конституцію прав і свобод війська Запорізького». У США Конституцію прийняли в 1787 році, у Франції та Польщі лише у 1791 році.
  6. На конкурсі краси мов, у Парижі в 1934 році, українська мова зайняла третє місце після французької та перської за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія, структура речень. А за мелодійністю українська мова зайняла друге місце, після італійської.
  7. На території України зосереджено 1/4 всіх запасів чорнозему на планеті. Чорноземні ґрунти при правильній обробці дають найбільшу кількість врожаю. Під час Другої світової війни німці навіть вивозили чорнозем потягами.
  8. Серед яскравих досягнень українського літакобудування — найбільший у світі літак АН-225 «Мрія», а також найпотужніший літак АН-124 «Руслан». У 2001 році літак «Мрія», взявши на борт вантаж у 253 т, за один політ встановив 124 рекорди! На жаль, русня знищила його після повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року.
  9. Пам’ятники відомому українському поетові Тарасу Шевченку встановлені у 1500 місцях по всьому світу.
  10. Українське містечко Рахів, розташоване серед Карпат, офіційно вважається географічним центром Європи. А сама Україна є найбільшою європейською державою, уся територія якої географічно розташована в Європі.
  11. Найстарішим деревом в Україні вважається 1300-річний дуб в урочищі Юзефін Рівненської області.
  12. Більшість українських слів починаються з літери «П». Найчастіше використовувана буква алфавіту — «О». Букви «Ф» і «Г» використовуються найрідше
  13. Перша гасова лампа була винайдена у Львові у 1853 році, і цього ж року в одному з Львівських госпіталів провели першу операцію при гасовій лампі.
  14. У селі Межиріч Рівненської області, знайдено найстаріше поселення Homo Sapiens. Також знайдена найстародавніша мапа, яка вибита на кістці мамонта 14,5-15 тис. років тому.
  15. У Київському музеї мініатюр можна побачити підковану блоху, троянду в чохлі з видовбаного волоса, зроблену з лусочок фарби, й безліч інших неймовірних робіт майстра Миколи Сядристого.

Джерело: Тут цікаво

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень