«Людина після інсульту не повинна їхати до лікаря за енну кількість км», - міністр Зубко у Рівному

Про реформу сільської медицини говорив на виїзній нараді Мінрегіонбуду у Рівному Віце-прем'єр-міністр Геннадій Зубко

Геннадій Зубко (фото "Рівне вечірнє")

За його словами, в межах реформи важливо не просто закупити обладнання чи транспорт для сільських медиків. Важливо змінити підхід до надання меддопомоги сільським мешканцям. А вона не може бути якісною, якщо у сільській амбулаторії немає підведеної води, обладнаного санвузла тощо.

Зубко наголосив, що амбулаторія має обслуговувати від 1,5 до 2 тисяч мешканців, у ній повинен бути лікар, медобладнання, транспорт. У лікаря має бути житло, зарплата, яка мотивує працювати. Окрім цього, вважає Зубко, важливо наблизити медпослугу до людини:

От я їхав з новозбудованої школи у селі Пісків і їхала вчителька, яка 39 років пропрацювала. У неї чоловік отримав інсульт. І вона каже: «Мені потрібно їхати до Костополя, щоб пройти простий медогляд».

 

Ми розуміємо, що людині після інсульту їхати певну кількість кілометрів – це непросто. Хоча консультації можна отримати по відеоконференції, можливо передати аналізи і не ставити під ризик людину, яка повинна їхати певну кількість кілометрів для того, щоб тільки отримати косультацію чи передати якісь дані.

За словами Зубка, Мінрегіонбуд спільно з Міністрерством охорони здоров'я підготували  медико-технічні завдання щодо проектування амбулаторій, де сказано, якими саме повинні бути приміщення, скільки у них має працювати лікарів, який медперсонал, якими мають бути обладнання, енергія та Інтернет. Він закликав медиків реагувати на ці документи, тобто давати свої пропозиції та зауваження.

Окрім цього, наголосив, що у Мінрегіонбуді чекають якісних проектів будівництва сучасних амбулаторій. Адже на це у Держбюджеті наступного року передбачені кошти. Також у Міністерстві готові запропонувати громадам свої типові проекти цих медзакладів.  

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень