Люди вже живуть у наметах, - в Канаді бояться напливу біженців з заходу України

Тут очікують на прибуття сотень тисяч українців

Фото ілюстративне

За оцінками канадської влади, у найближчі два місяці до країни приїдуть 90 тис. біженців із України. Про це пише National Post, йдеться у матеріалі Главком.

Канадський генерал Рік Хіллер зі Стратегічної консультативної ради б'є на сполох, заявляючи про неготовність прийняти більше переміщених українців у Канаді.

Його обурили історії про родини, що нещодавно прибули, з так званої групи ризику, які змушені жити у наметах у даунтауні Торонто.

За словами Хіллера, раніше канадська влада не мала загальнонаціонального бачення або стратегії, щоб вжити потрібних заходів на випадок небувалого припливу біженців.

За два роки 250 тис. українців переїхали до Канади в рамках спеціальної візової програми. Ще 700 тис. мають аналогічні візи, а термін подання заявок спливає 31 березня – звідси й очікувана нова хвиля біженців з України.

Хіллер обіймає посаду голови Стратегічної консультативної ради (Strategic Advisory Council), яка забезпечує підтримку та консультації в рамках кампанії Unite with Ukraine – ініціатива Світового конгресу українців.

Рік Хіллер

За його словами, Канада не готова прийняти додаткових переселенців.

Я бачу, що в найближчі два-чотири місяці попереду нас чекає шторм, до якого ми просто погано підготовлені, фактично майже зовсім неготові, – каже Хіллієр.

 

Українці в Польщі чи на заході України можуть запанікувати через те, що термін дії їхньої канадської візи спливає. І якщо путінські війська доб'ються прориву в Україні, припускає Хіллер, це будуть не тисячі, а сотні тисяч українців, які летять до Канади.

Він каже, що Сили оборони «розумніші, майстерніші і спритніші», але хоче, щоб інші не забували, що Україна бореться з «великим і жахливим ведмедем гризлі». «А коли цей ведмідь гризлі продовжить вас атакувати, зрештою його розмір, вага, сила і витривалість вас просто виснажать», – попередив канадський генерал.

Українці у Ванкувері

Хіллер спілкується з представниками України безпосередньо. Його посил людям в Україні приблизно такий:

Ви зникли зі світової арени, тому що увага Заходу звернена на інші місця – Близький Схід, Південно-Китайське море і навіть Латинську Америку. Громадяни зайняті майбутніми виборами у своїх країнах та інфляцією.

На його думку, Україні не вистачає стратегічного комунікаційного плану, «щоб пояснити американцям, британцям, німцям, голландцям, канадцям, що війна в Україні жорстока, кривава, і що вона продовжується, і чому це важливо саме для них».

Президент Зеленський – цей хлопець надихає, мабуть, навіть більше, ніж Уїнстон Черчілль свого часу. Але його одного обмаль, – сказав генерал.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень