«Луценко грошей на Коня не давав», - правда про пам’ятник від міського голови Дубна

Хто був спонсором, чому кажуть, що це Генпрокурор Юрій Луценко, яка буде висота скульптури і чому – розповів Василь Антонюк

Усі фото пам'ятника - зі сторінки Василя Антонюка у Фейсбук 

У Дубні  встановлюють пам'ятник борцям за волю й незалежність України, щоб офіційно відкрити його на Покрову, 14 жовтня. Цю скульптуру – козака на коні, прототипом якого став відомий літературний персонаж Миколи Гоголя Тарас Бульба, дубенчани сприймали неоднозначно. Проти козака, який "здається ворогу, і сидить на переляканому коні", городяни навіть закликали протестувати і всіляко критикували у соцмережах. А ще ходили чутки, що кошти на спорудження пам’ятника давав Генпрокурор Юрій Луценко, дружина Ірина якого – з Дубна.

Розповісти усе про цей пам’ятник погодився міський голова Дубна Василь Антонюк:

Спонсором всієї цієї затії є заслужений скульптор України, киянин Олег Пінчук. Він створив пам'ятники Георгію Гонгадзе у Києві, королю Данилу у Галичі.

 

А Юрій Луценко був організатором поставки матеріалів на пам’ятник у Дубні. Тобто він шукав бронзу на нього. Адже це – цінний метал. Тож Юрій Луценко пообіцяв допомогти з ним, адже він – авторитетна людина. І зробив це. Але коштів на скульптуру не давав.

 

Лишень його дружина Ірина Луценко як депутат Верховної Ради добилася, щоб на пам'ятник виділили субвенцію з держбюджету у півмільйона гривень.

Олег Пінчук створив пам'ятник королю Данилу у місті Галич Івано-Франківської області

А про те, чому говорять, що до фінансування пам'ятника має стосунок Юрій Луценко, Василь Антонюк каже таке:

Над ідеєю встановлення цього пам’ятника я працюю з 1997 року, відтоді, як вперше став міським головою Дубна. Ми тоді встановили наріжний камінь на місці майбутньої скульптури.

 

Коли я йшов вчергове на вибори міського голови, балотувався від Блоку Петра Порошенка, і Юрій Луценко приїхав мене підтримувати. І виступаючи у будинку культури міста, він сказав: чи не пора все-таки у Дубні площу змінити на краще, тобто встановити пам’ятник. Ця ідея й почала відтоді набирати реальних обрисів. А звідти й пішли чутки про причетність до фінансування пам’ятника Луценка. Адже він часто приїжджає у наше місто до тестя і тещі.

Олег Пінчук - автор пам'ятника Георгію Гонгадзе у Києві

Скульптуру вершника з конем цілком зробили з бронзи, а всередині неї – конструкція з нержавіючої сталі, щоб пам’ятник не впав. Кошти на постамент – до 1 мільйона гривень – виділили з бюджету Дубна. Решту, за словами Василя Антонюка, оплатив скульптор Олег Пінчук, який, виходить, є мільйонером.

На 2000-й рік загальна вартість пам’ятника була 2,5 мільйона гривень. Постамент - це одна п’ята чи одна шоста всієї вартості. Не можу точно сказати, скільки коштуватиме скульптура: десь до 10 мільйонів гривень, а може, й менше чи більше. Не можу рахувати чужі гроші, - пояснює Василь Антонюк.

Міський голова каже, що є думка зробити рельєф з обох сторін пам’ятника. Ліворуч написати «Слава Україні! Героям слава!» А праворуч – показати епоху: це - січові стрільці, це - воїни УПА і теперішні воїни-захисники України.

Щодо вигляду і розмірів пам’ятника розповідає таке:

 «Підставка» (постамент – Ред.) для вершника з конем - серйозна. Спереду - державний герб. Це буде художній витвір з бронзи. Просто сяє позолотою. 1,2 метра висотою, і 1,1 метра шириною. А вгорі…

 

Відкрию секрет, чому все затримувалося. Згідно з проектом, загальна висота пам’ятника мала бути 10 метрів 40 сантиметрів. А у Санкт-Петербурзі пам’ятник Петру І – 10 метрів 45 сантиметрів. Тож є пропозиція, щоб наш пам’ятник був висотою до 10 метрів 60 сантиметрів. І ми це робимо. Щоб все-таки показати, що хоч Санкт-Петербург побудований на костях козаків, але козаки – вищі за все і мають ось таку по-дубенськи славу, почесть, увагу, шану.

Василь Антонюк біля герба, який буде встановлений попереду пам'ятника

Щодо написів на шаблі козака прізвищ людей, то Василь Антонюк радить звертатись за поясненнями до скульптора Олега Пінчука:

Я до цього стосунку не маю. Це не моя ініціатива. Я, коли дізнався, що таке хочуть зробити, казав: «Не дай Бог, щоб там було моє прізвище».

На шаблі - прізвища людей, які, вочевидь, допомагали у втіленні ідеї зі встановлення пам'ятника

Щоб довезти скульптуру з Києва до Дубна, її довелося подробити на шість частин.

Бо навіть під міст, а везли її по Житомирські об'їзній, вона не пройшла б.

Везли пам'ятник, подробивши на частини

Важить вершник з конем десь до 8-8,5 тонни. А без металевих конструкцій всередині – це 7,5 тонни чистої бронзи. На запитання, чи не боїться, що на таку кількість цінного металу можуть зазіхнути злодії, адже вже вони відпилювали голову раніше бронзовому Олеку Дундичу, що у парку імені Шевечнка у Рівному, Василь Антонюк каже таке:

Чи боїмося? Боялися, коли поставили пам’ятник Бандері під міськрадою. Думали, що можуть розбити, скинути його. Він - із зеленого граніту. Але поставили відеокамери і він стоїть. Так само і з площею, де стоятиме пам’ятник борцям за волю й незалежність України. Вона освітлена, повністю під оглядом відеокамер.

Голова вершника

Уже у Дубні приміряли пам'ятник під постамент. А щоб зварити його частини, шукали спеціальний зварювальний апарат для бронзи (знайти його допомагав нардеп з Рівного Юрій Вознюк) і запрошували фахівців з Києва, які це вміють робити. Василь Антонюк поділився враженнями:

Виглядає пам'ятник велично, вражаюче. І навіть скептики, які були проти нього, вже позамовкали.

На відкриття пам'ятника у Дубні чекають Президента Петра Порошенка:

Хочемо, щоб приїхав Президент. Але не від нас це залежить. Події у Калинівці вплинули на плани. Але буде на урочистостях патріарх Філарет: уже домовлено, а з неділі офіційно його запрошу. Буде також багато гостей з Києва. 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень