Ліквідація «білих плям»: на Рівненщині активізували процес децентралізації

Нині в області вже утворено 21 територіальну громаду із запланованої 61

У 19-ти ОТГ Рівненщини уже пройшли вибори. Утім процес об’єднання стримують так звані «білі плями», тобто селищні ради, які досі не вирішили, з ким об’єднуватися. Тож аби пришвидшити цей процес, сьогодні в ОДА відбулося засідання регіональної робочої групи з підготовки плану формування територій об’єднаних громад Рівненщини, яка  ухвалила відповідні рекомендації для таких селищних рад.

Нині на Рівненщині 12 сільрад, які не вирішили з ким об`єднуватися, говорить директор обласного департаменту економічного розвитку і торгівлі Костянтин Мокляк:

- В нас таких «білих плям» 12. Обласна робоча група рік тому підготувала зміни і вони були схвалені на сесії обласної ради, щоб не стримувати рух інших громад, які вже прийняли для себе рішення і, скажімо, були випадки, коли одна чи дві сільські ради стримували рух сімох. Семеро одного не ждуть – у нас такий був підхід. І, виключивши у межах чинного законодавства ці так звані «білі плями», ми дали можливість торік ряду громад, щоб вони пішли на вибори.  

До прикладу, не вирішила з ким об’єднатися Туменська сільська рада у Дубровицькому районі, яка розміщена на кордоні з Білоруссю. Робоча група вирішила приєднати її до вже наявної Висоцької ОТГ.

Вагалися і три сільради у Костопільському районі – Звіздівська, Злазненська та Головинська. Їх вирішили доєднати до Костополя.

Це, зокрема, стало можливим завдяки нещодавно ухваленим Верховною Радою змінам, на які довго чекали. Згідно з ними стало можливим приєднання до вже існуючих ОТГ, а також об’єднуватися селам з різних районів.

Між тим, поки жодного рішення немає стосовно Рівненського району.

Ухвалені зміни 2 червня має затвердити обласна сесія.

Утім, у разі, якщо селищні ради передумають, рішення про те, з ким об’єднатися, можна буде змінити.

До слова, як зауважив заступник голови ОДА Ігор Тимошенко, результатом реформи стало те, що надходження місцевих бюджетів об’єднаних громад торік зросли удвічі, а подекуди і у чотири рази.

А вже у першому кварталі поточного року - на 60%.

Нагадаємо, нещодавно віце-прем’єр-міністр України Геннадій Зубко під час візиту на Рівненщину пригрозив звільненнями голів райдержадміністрацій та сільрад за відмову від децентралізації. 

Нижче подаємо рішення робочої групи стосовного кожного району Рівненщини.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень