Куди подіти опале листя? 5 корисних ідей для вашої ділянки

Просто його спалити, щоб не заважало - не варіант

Якщо ваші сусіди вже почали активно збирати і спалювати листя, не варто поспішати робити те саме. Є набагато кращі способи застосувати опале листя – з користю для ділянки і без шкоди для довкілля.

Річ у тім, що листя містить велику кількість органічних кислот, цінних мінералів і поживних речовин. Вони накопичувалися в ньому весь сезон, а восени дерева та чагарники просто скидають їх назад.

 

Це як колообіг води в природі.

Для того, щоб створити органічну підгодівлю для ґрунту, згодиться опале листя з абсолютно всіх дерев на вашій ділянці.

1. Приготувати компост

Перше, куди можна пустити листя – на приготування компосту.

При закладенні компостної купи шари листя потрібно чергувати з іншою органікою та родючим ґрунтом. Головне – не робити листові шари надто товстими, достатньо 10-15 см, аби листя успішно перепріло і перетворилося на поживний субстрат.

Багато городників пристосувалися готувати компост у мішках для сміття. Головне - брати міцні товсті пакети. А далі все просто – шар листя, невеликий шар землі й так чергуємо. І по ходу роботи проливаємо усе водою, особливо якщо листя сухе.

Крім того, коли мішок буде заповненим, можна влити у нього розчин сечовини: розчинити у відрі води 0,5 кг сечовини та вилити у пакет. Це значно прискорить дозрівання компосту.

2. Використовувати як мульчу

Найпростіше і найзручніше, що можна зробити восени – це замульчувати рослини опалим листям. Це допоможе отримати шикарний урожай у наступному сезоні.

3. Зробити теплі грядки

Багато городників організовують у себе на ділянці теплі грядки. Це пов'язане з тим, що весна в останні роки не поспішає радувати теплом, тоді як овочі, посаджені у теплі грядки, ростуть набагато швидше.

Варіантів зробити теплу грядку багато: хтось виймає з грядок землю, закладає листя та іншу органіку і засипає все назад землею, а можна просто розсипати листя по грядці й перекопати на пів лопати.

4. Поповнити запаси золи

Зола з осіннього листя містить більше калію, ніж зола від спалювання дров. Та й із дровами зараз непросто, а листя є на кожній ділянці. Тому листя можна спалити в спеціально відведеному місці, і зібрати золу, яка стане в пригоді протягом усього наступного сезону.

5. Залишити, де лежить

Листя з-під дерев можна й зовсім не прибирати. Це буде як подушка, яка не дасть землі так швидко промерзнути.

Якщо ж є побоювання щодо того, що на листі є збудники хвороб, то можна полити їх біля стовбурових кіл розчином аміачної селітри (літрова банка на відро води). Розчин у такій концентрації ліквідує осередки інфекції та прискорить розкладання листя.

Джерело: Школа життя

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень