Криваві бенкетарі: Рівненщину застерігають про засилля комарів влітку

Їх появу очікують вже в травні

Мешканців Рівненщині застерігають про комарине літо попереду. Проте вильоти комарів роду Anopheles, в області фіксували навіть у лютому, коли погода була доволі теплою.

Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України прогнозує масову появу кровопивць у травні. Внаслідок доволі теплої зими, значних опадів на початку весни та високого рівня вологості, показники їх чисельності можуть бути доволі високими.

Рівненська область є зоною масового поширення гнусу, тобто, кровосисних двокрилих комах, в результаті багаторічного моніторингу за ентомофауною області ідентифіковано 4 види малярійних комарів та 24 — не малярійних. Однак, поруч з нами можуть літати й не кровосисні комарі, яких налічується понад 3500 видів та їм зовсім немає діла до людської крові, бо вони або поціновувачі квіткового нектару, або ж у дорослій стадії не харчуються взагалі.

Самці кровосисних комарів теж живляться лише солодким соком рослин, полюбляють його й самички, однак, після вдалих любовних побачень та запліднення, їм потрібна порція крові, а саме — білки та інші азотисті сполуки, що в ній містяться, для розвитку у їх тілі яєць та продовження роду.

Комарі обирають свою жертву за понад 300 сигналами. Комахи реагують на вуглекислий газ, який ми видихаємо, колір нашого одягу, рух, температуру нашого тіла, тепло, запах, які складаються у такий привабливий для цих малих хижаків ароматний букет.

Через укуси комарі здатні передавати людині збудників таких небезпечних інфекційних та паразитарних хвороб, як малярія, різноманітні вірусні лихоманки, дирофіляріоз тощо. Також на місці укусу можуть виникати запалення, свербіж, який турбує людину декілька днів, а тривале розчухування враженого місця може призвести до вторинного бактеріального інфікування та виникнення дефектів шкіри.

Зважаючи на те, що комарі є найнебезпечнішими хижаками на світі, й від хвороб, які вони здатні поширювати, щороку у світі вмирає понад півмільйона людей, ми переконливо закликаємо уникати їх укусів та максимально уникати контактів з цими членистоногими.

Завчасно подбайте про антимоскітні сітки для вікон та дверей у своїх оселях, встановити фумігатори та застосовувати репеленти, тобто засоби, що відлякують комах, а також не забувати про захисний одяг, який максимально закриває тіло при відвідуванні зелених куточків.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень