Крем’яну сокиру, дитяче поховання та прикраси Х-ХІ ст. знайшли археологи під Рівним

Дослідження проводили у Шпанівській громаді

Фото Суспільного. Колаж Радіо Трек
Фото Суспільного. Колаж Радіо Трек

Археологічні розкопки тривали неподалік села Хотин, що біля Рівного.

Археологи займалися дослідженням давньоруського городища. Під час розкопок фахівці знайшли чимало пам’яток, серед них скляні та бронзові прикраси 10-11 століть. Про це Суспільному розповів керівник археологічної експедиції Олексій Войтюк.

Археологи знайшли підвісну іконку з іменами двох святих покровителів ковальства – Козьми та Дем'яна.

Фото Суспільного
Фото Суспільного

– Я таких не бачив у нас на Волині, щоб були знайдені в розкопах під час досліджень. Знайшли також підвіску, лунницю і натільний хрестик.

 

Цікаво, що він заповнений скляною пастою, це свідчить про високий рівень ювеліра. 10-11 століття – ймовірно, що це потужний культурний і матеріальний злет цієї ділянки, – розповів Олексій Войтюк.

Фото Суспільного
Фото Суспільного

Серед знахідок є й лунниця – бронзова копія зі срібного оригіналу, яку, найімовірніше, виготовили тут, на місці. Археолог датує її 10-11 століттям. А також фрагменти давньоруських скляних браслетів, які більш характерні для Пересопниці. Втім, для такого поселення як Хотин, яке не згадувалось в літописах, за словами археолога, це унікальні речі.

Фото Суспільного
Фото Суспільного

Під час розкопок також знайшли залізне тесло 10-11 ст., крем’яну сокиру зі шліфованим лезом, зернову яму глибиною у 3,2 метра та ранньохристиянське дитяче поховання.

Фото Суспільного
Фото Суспільного

Дитина віком до 10 років, ще лишилися молочні зуби. Весь кістяк відправимо до Києва на антропологічний аналіз, щоб отримати більш вичерпну інформацію, – розповів Олексій Войтюк.

До слова, працювали археологи на замовлення Шпанівської територіальної громади, яка виділила на дослідження 49 тисяч гривень.  

Усі знахідки передадуть в колекцію Рівненського обласного краєзнавчого музею. Там їх опрацюють та презентують на звітній виставці вже наприкінці року.  

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень