Країна ЄС готова видавати Україні біженців, що підлягають мобілізації

«З задоволенням доставимо їх», - зазначили у тамтешньому уряді

Естонія готова укласти з Україною угоду щодо мобілізації біженців.
Про це у п’ятницю, 22 грудня, заявив міністр закордонних справ Естонії Лаурі Ляенеметс, повідомило видання Postimees, зазначає NV.

Голова естонського МЗС пояснив, що відповідно до міжнародного права, Україна не може мобілізувати своїх громадян, що мешкають в Естонії, без окремої двосторонньої угоди. Він запевнив, що Естонія готова укласти таку угоду — про це він збирається офіційно повідомити владу України.

Естонія не залишиться осторонь. Ми із задоволенням готові укласти такий договір і допомогти Україні. Ми маємо уявлення, де в Естонії живуть ці люди. Ми готові посприяти доставлянню цих людей з Естонії в Україну, якщо вони цього потребують, — сказав Ляенеметс.

За його словами, в Естонії мешкають близько 7500 громадян України призовного віку, але багато хто з них звільнений від мобілізації — наприклад, ті, хто постійно живе за кордоном. Але вона зачіпає тих, хто приїхав до Естонії після початку повномасштабної війни й наразі має тимчасову посвідку на проживання.

За українським законодавством від мобілізації також звільняються батьки-одинаки, батьки щонайменше трьох дітей, батьки дітей-інвалідів і люди, які доглядають за близькою людиною.

 

Тобто критеріїв, згідно з якими людина не підлягає мобілізації, досить багато, — додав міністр закордонних справ Естонії.

Раніше, 22 грудня, стало відомо, що законопроєкт про призов чоловіків за кордоном буде готовий уже в січні.

Того ж дня у Німеччині заявили, що не змушуватимуть українців повертатися і воювати в ЗСУ.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень