Конфісковувати «євробляхи» невдовзі почнуть на Рівненщині

Поки ж гроші від розмитнення наповнюють державний бюджет

Дія пільгових умов розмитнення авто на іноземній реєстрації завершується трохи більше, ніж за місяць – 22 лютого. Про це нагадує Рівненська митниця. Реєструвати авто на єврономерах ще можна буде до 22 травня, однак тоді вже доведеться сплатити акциз за ставкою 1%. За попередніми підрахунками митників, це буде на 300 євро дорожче.

З 22 травня авто на єврономерах будуть конфісковувати, говорить виконувач обов’язків начальника Рівненської митниці ДФС Іван Іванов:

- Тобто, після 22 лютого до 22 травня так само можна буде розмитнювати, тільки акциз буде вже не 0,5, а 1. За попередніми підрахунками, розмитнити автомобіль буде дорожче приблизно на 300 євро.

 

Якщо наші законодавці не продовжать дію цих умов, то після сплину цього часу будуть складати адмінпротоколи про порушення митних правил. Будуть штрафи 170 000 гривень і передбачено конфіскацію автомобіля. 

При цьому, штраф складатимуть на іноземних власників. Їм направлятимуть листи, однак очільник митниці підтверджує, що проконтролювати сплату штрафу нерезидентами неможливо.

Нині кількість реєстрацій «євроблях» на Рівненській митниці зросла вдвічі.

Якщо раніше із застосування пільгового режиму оподаткування оформляли близько 20-30% від загальної кількості транспортних засобів, то нині, за словами Івана Іванова, таких понад 40%.

Рівненська митниця вже зареєструвала 1 240 автомобілів, до бюджету власники авто сплатили майже 80 млн гривень. У середньому сума податків, сплачених за один транспортний засіб, складає 63,1 тис. грн. Уряд запевняв, що всі гроші від реєстрації цієї категорії автомобілів скерують на покриття дефіциту пенсійного фонду України.

Крім того, при оформленні автомобіля на іноземній реєстрації громадянам необхідно сплатити 8 500 гривень (500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян) за недотримання термінів та умов митних режимів. Митники кажуть, що це добровільна сплата, яку обов’язково мають вказати у документах. Таких платежів надійшло 9,9 млн грн.

У разі, якщо людина не захоче добровільно заплатити 8 500 гривень, доведеться заплатити штраф за порушення митного законодавства – 170 000 гривень. Адже, як пояснює Іван Іванов, сам факт керування автомобілем на іноземній реєстрації громадянином України є порушенням.

Рівненська митниця ДФС розписала формулу розрахунку акцизного податку:

Ставка = Ставка базова х К двигун х К вік, де

Ставка базова = ставка податку в євро за одиницю транспортного засобу

(двигун/бензин до 3 000 см3 (включно) – 50 євро; двигун/бензин понад 3 000 см3 – 100 євро;

двигун/дизель до 3 500 см3 (включно) – 75 євро; двигун/дизель понад 3 500 см3 – 150 євро;

К двигун = коефіцієнт, що визначається діленням об’єму циліндрів двигуна на 1000;

К вік = нові транспортні засоби та транспортні засоби до року - коефіцієнт дорівнює 1; для авто понад 15 років коефіцієнт дорівнює 15. 

Тобто, основними визначальними складовими, від яких залежить саме сума нарахованого акцизного податку на транспортний засіб є об`єм двигуна за типом палива та кількість повних календарних років використання.

При цьому, митники нагадують потенційним власникам автомобілів з іноземною реєстрацією, що з кожним днем вагань щодо митного оформлення автомобілів, спливає термін реальної можливості використати надані законодавством пільги (застосування коефіцієнту 0,5 (термін дії 90 днів) та звільнення відповідальності за порушення терміну та умов режиму.

До прикладу (ТЗ 2011 року з дизельним двигуном):

сьогодні 37,5 (пільгова ставка) х7(кількість років) =262,5 євро;

після спливу 90 днів: 75,0 (пільгова ставка) х7(кількість років) = 525 євро.

Різниця:262,5 євро.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень