Кому вже час зробити «передсмертне прибирання» вдома. Тренд зі Швеції (ФОТО)

Попри стать, вік чи статки – переглянути цінності свого життя

ФОТО з сайту thecenterforconnection.com

Шведів уже з десяток років поспіль вважають одними з найщасливіших у світі. Світ хоче рівнятися на них, пізнати мистецтво життя «лагом» та філософію затишку «хюґе».

А тепер новий тренд зі Швеції захоплює весь світ. Це вміння організувати простір вдома та дотримуватися порядку.

Döstädning

У буквальному перекладі це означає – передсмертне прибирання. Ну або щоб нікого не шокувати – прибирання, наче останній раз в житті. Ця назва стала доволі поширеною, після виходу з друку у 2018 році книжки Марґарет Магнуссон, де авторка вчить на власному прикладі – як позбутися зайвих речей вдома.

Першочергово, цей метод придумали для людей старшого віку. Аби вони поступово позбавлялися усього зайвого, і залишили після себе тільки найважливіше й світліше. Головна ідея полягає:

Що залишиться після вас, якщо завтра вас не стане?

 

Що будуть робити ваші близькі з усіма вашими речами?

Однак погодьтеся, що ідея тримати у домі тільки корисні й наповнені змістом речі – цілком адекватна у будь-якому віці.

«Передсмертне прибирання» точно підійде усім, хто хоче позбутися мотлоху у своїй домівці. І як бонус – це зовсім не втомлює, а у де чому може бути навіть приємним заняттям.

Не поспішайте

Прибирання по-шведськи це не зовсім про пилюку на полицях… Це радше зміна способу мислення й сприйняття свого оточення. Тут не стоїть задача – винести з кварти усе, що наживалося десятками років. Це повільний процес переосмислення цінності речей, це делікатний й безперервний процес відмови від зайвого.

Приділяйте цьому 10 хвилин на день або до пів години у вихідні. Ви й незчуєтеся, як за кілька тижнів у квартирі стане легше дихати. 

Давати речам друге життя

Як би сумно це не звучало, але у квартирах літніх людей після їх смерті рідні знаходять купу нових речей: посуд яким ніколи не користувалися, одяг, тканини, постіль, рушники… Тож нехай усе, що лежить, так би мовити – для інших часів, нарешті знайде свого щасливого власника ще за життя.

Подаруйте ці речі, віддайте нужденним, пропонуйте сусідам або віднесіть до церкви – там завжди знають хто потребує допомоги.

Наприклад старі ковдри залюбки візьмуть у притулках для тварин, де на зиму облаштовують теплі місця для тварин. Кінець кінцем, щось можна й продати, а гроші використати на реалізацію останнього пункту.

Повідомте рідних й близьких про те, чим ви займаєтеся

Ні, лякати їх страшною назвою вашого заняття не варто, але передати сенс важливо. По-перше, це позбавить вас від непотрібних подарунків, а значить й від нового непотребу вдома. По-друге, вони зрозуміють чому ви так методично позбавляєтеся зайвих речей вдома.

Також рідні допоможуть передати речі чи одяг на допомогу нужденним, або принаймні знести важкі коробки на смітник. 

Дотримуйтеся правильного порядку

Експерти радять починати прибирання з комірки, лоджії й інших сховок з речами у домі. Адже прощатися з в принципі непотрібним одягом значно легше, ніж з сувенірами чи фотографіями.

Щоразу переглядаючи речі в домі, слід задавати собі питання – Чи стане хтось щасливішим, якщо я залишу це вдома? 

І у підсумку можна сміливо прощатися з усім, що не зробить ваших близьких щасливішими. Світлини, листи та листівки, особисті речі – краще залишайте на потім. Інакше ризикуєте опинитися у полоні ностальгії й взагалі нічого не винести з дому.  

Позбудьтеся старого, перш ніж купити нове

Найпростіший принцип, щоб застосовувати у будь-якому віці. Не варто зберігати старі зношені зимові чоботи «про всяк випадок», якщо ви вже купили нові. Якщо хочете замінити штори, подумайте куди подіти старі. Купив нову техніку, безжалісно прощайтеся зі старою. 

Подякуйте собі за цю роботу

Не забувайте відзначати свої маленькі перемоги й подумки дякувати собі за те, що вже зробити. Придумайте собі невеличку винагороду – букет квітів який пасуватиме до вази, яку ви лишили на згадку; влаштуйте вечерю з друзями; сходіть у театр або потіште себе чимось приємним для творчості чи хобі.

Мета прибирання по-шведськи – зовсім не підготовка в останню путь. Вона потрібна, щоб переосмислити життя, позбутися зайвого, але залишити найважливіше. І щоб кожна річ у домі мала сенс і цінність.

 

Дехто зізнається, що у такий спосіб йому вдалося навести лад не тільки в домі, але й в думках.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень