Коли на Рівненщині з'явився газ? (ФОТО)

Газифікація Рівненської області розпочалася у 1959 році, коли на Здолбунівський цементно-шиферний комбінат почав надходити дашавський газ через відгалуження магістрального газопроводу Дашава-Київ

Історія підприємства «Рівнегаз» як газопостачальної організації бере початок із 1961 року. До цього при Рівненському водоканалі діяла газова дільниця, працівники якої гужовим транспортом доставляли мешканцям обласного центру балони зі скрапленим газом.

Штат контори «Ровногоргаз», яка була розташована на місці Покровського собору, налічував усього 17 працівників.

Саме вони запалили на Рівненщині перший блакитний вогник природного газу. Першими споживачами природного газу в області були Здолбунівський цементно-шифер­ний комбінат, за­вод газорозрядних ламп і овочесушильний ком­бінат.

У 1966 році створені експлуатаційно-виробничі контори «Дубногаз», «Здолбунівгаз», «Сарнигаз».

До складу контори «Сарнигаз» увійшли дільниці міст та селищ: Соснівка, Сарни, Березне, Костопіль, Степань, Дубровиця, Зарічне, Володимирець, Клесів, Рокитне.

Контора стала базовим управлінням північного регіону Рівненщини із реалізації зрідженого газу. 17 одиниць спеціалізованої техніки безперервно забезпечували споживачів балонним газом, реалізація якого сягала близько 500 тонн у рік.

У 1967 році на базі контори «Здолбунівгаз» створено аварійно-диспетчерську службу, прокладено 19 кілометрів газопроводів та газифіковано близько 3000 квартир.

На баланс «Ровногоргазу» приміщення на колишній вулиці Білякова, 4 передали у 1968 році.

У 1972 році на базі дільниці «Сарнигаз» створено Дубровицьке газове господарство. За перший рік роботи управління було зареєстровано понад 2000 абонентів зрідженого газу. Привозили газ із Луцька та Шепетівки.

Дільниця «Млинівгаз», яка входила до контори «Дубногаз», стає самостійною одиницею у 1976 році. У цей період озпочинається активна робота із будівництва газових мереж.

Першим споживачем природного газу на Млинівщині став комбікормовий завод. А у 1979 році газ надходить до осель млинівчан. 

У 1978 році в Дубенському районі запалено перший факел природного газу.

Це стало початком масової газифікації житла та підприємств. Першим населеним пунктом, який був газифікований, стало село Рачин.

У Зарічному у 1983 році збудували газонаповнювальну станцію, куди завозили газ із Пінська.

Початок газифікації міста Костопіль та Костопільського району розпочався у 1986 році. Першим споживачем природного газу стала котельня по вул. 1 Травня, а першими абонентами – жителі вулиці Котовського та провулку Шевченка у Костополі.

На Радивилівщину природний газ прийшов у 1987 році.

Після газифікації Костопільського склозаводу ДП «Рівнегаз» отримало на баланс базу зрідженого газу цього заводу. Після проведеної реконструкції база була переобладнана в газонаповнюваль­ну станцію (ГНС). Це дало можливість «Рівнегазу» реалізовувати для населення в ті роки по 12 тисяч тонн зрідженого газу.

90-ті роки ознаменувалися інтенсивним будівництвом газопроводів у поліських районах області в зв'язку з реалізацією програми по ліквідації наслідків чорнобильської аварії. Проте у більшості населених пунктів Рівненщини газифікація обмежувалася використанням балонного скрапленого газу.

У 1995 році була побудована виробнича база в місті Рівне на вул. Будівельників та придбано приміщення автотранспортної служби.

Пуск газу до міста Сарни відбувся у 1996 році.

За наступні 15 років було газифіковано 260 тисяч осель жителів Рівненщини, а мережа розподільчих газопроводів збільшилась до майже 10 тисяч кілометрів.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень