Колапс у Вараші: хто підмочив репутацію міста атомників?

Все через мільйонні борги Кузнецовьского міського комунального підприємство (КМКП) перед РАЕС

Днями депутат Кузнецовської міської ради Сергій Денега звинуватив мерію Вараша у «штучно створеному комунальному колапсі». Натомість мер Вараша Сергій Анощенко відповів на звинувачення та навіть пояснив де загубились «кінці» справжнього комунального триллера.

В червні 2016 року виконавча служба заарештувала усе майно та  заблокувала усі рахунки КМКП. Загальна сума боргу підприємства перед РАЕС станом на березень поточного року становить близько 90 млн гривень.

Денега запевняв журналістів у тому, що на «атомці» борги комунальникам готові пробачити. Але проти цього нібито виступав мер Вараша Сергій Анощенко:

«Щоб не було техногенної екологічної катастрофи, з резервного фонду постійно виділяються кошти для КМКП. То 200, то 300 тисяч гривень. Так продовжуватись не може. Директор РАЕС каже, що все можна запустити одним розчерком пера. Мовляв, разом із директором РАЕС, міським головою Вараша, міськими депутатами та представниками КМКП треба вирішити питання реструктуризації. Частину боргу комунальне підприємство зобов’яжуть повернути зараз, а іншу частину боргу – розділять наприклад, на двадцять чи тридцять років. Розморожуються, у такому випадку, рахунки, запускається техніка і все працює у звичному режимі. Ми досі не можемо зрозуміти, яка позиція міського голови Сергія Анощенка з цього приводу. Подейкують, що Анощенко пропонує санацію підприємства».

Однак, як стверджує міський голова Вараша, ніякої санації він не пропонував.

Та й, зі слів Анощенка, колапсу в місті ніякого немає. За бюджетний кошт в місті прибирається сміття та очищається вода.

«Є суб’єкт господарювання Кузнецовське міське комунальне підприємство та РАЕС, між ними є договірні відносини. А тепер поясню, що хочуть обласна рада та РАЕС. Вони хочуть, щоб міська рада Вараша, яка не є суб’єктом господарювання, і якій по законодавству заборонено відшкодовувати борги таких суб’єктів, коштами міста погасила безгосподарність господарників. Тобто Рівненська обласна рада та РАЕС хочуть, щоб я не виплачував зарплати медикам, вчителям, щоб я не ремонтував нічого, і заплатив борги людей, які погано господарювали та накопичували ці борги», - пояснив Анощенко.

Більше того, Анощенко заявив, що борги КМКП не погасить ніколи. Бо ж поки воно віддає колишні, на рахунках накопичуються нові борги. Як з’ясувалось, в тарифі комунального підприємства немає жодної копійки на відшкодування цього боргу.

«Цей борг ніколи погашатись не буде, бо цей борг нема з чого погашати. Ситуація така: поки платили борги попередніх років, комунальники накопичували нові борги. Проблеми ніхто не вирішував», - резюмував Анощенко.

Окрім цього Анощенко запевнив, що такі ситуації склались ще у трьох містах «атомників». Усе через те, що держава не перерахувала їм різницю тарифів. А ще проблема у тому, запевнив Анощенко, що урядовці не продумали механізм погашення комунальними підприємствами боргів перед іншими «суб’єктами господарювання».

Поки ж міська влада Вараша пішла іншим шляхом. Створила два нових комунальних підприємства. Це «Благоустрій» – займається прибиранням міста, озеленням за міські кошти, та «Житлокомунсервіс» – це ЖЕКи, утримання будинків та прибудинкової території.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень