Кого із чоловіків першочергово призвуть на службу у випадку посилення мобілізації?

Стало відомо, хто першим «потрапить під удар»

Під час пресконференції 23 серпня президент України Володимир Зеленський зізнався, що до нього звернулися військові з проханням «дати можливість мобілізувати більше». Про це ми писали тут:

В Україні очікується посилення мобілізації: до Зеленського звернулися військові

Адвокат у сфері військового законодавства Олег Леонтьєв у коментарі виданню «Фокус» розповів, чи посилять мобілізацію і хто першим потрапить під призов. 

Експерт зазначає, що нинішні заяви влади про посилення мобілізації у юридичному сенсі нічого не означають. Потрібні зміни до законодавства.

 

Як приклад, необхідно переглянути указ 402 про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в ЗСУ.

Юрист зауважив, що у зв'язку з цим положенням, військових, які отримують серйозні травми під час бойових дій (наприклад, втрата кінцівки) ВЛК може визнати обмежено придатними, і вони можуть надалі виконувати завдання в частині. В тилу є категорії осіб, які за законом мають право на відстрочку, проте за фактом можуть виконувати бойові завдання, змінивши тих осіб, хто отримав травми на фронті.

- На жаль, у військкоматах сидять сотні здорових бугаїв у бронежилетах, які можуть забезпечити батальйони. Усі вони служать у військовій частині, і замість оборони країни, ловлять по містах і селах призовників.

 

Крім того, цілі бригади і корпуси сидять у тилу: Нацполіція, співробітники Бюро економічної безпеки, Державна виконавча служба України — від них узагалі немає жодної користі, працівники органів військового управління, куди входять, зокрема, державні підприємства Міноборони, такі як лісокомбінати, комбінати залізобетонних виробів. У них у всіх є відстрочки за законом, - пояснив Леонтьєв.

Також є заброньовані категорії громадян, які зловживають своїм правом на відстрочку. Так, адвокатська спільнота обурена тим, що в прокурорів вона є, тоді як за законом вони не належать до категорії тих, хто має на це право.

- Але їм зробили броні. І ніякий військком не скаже, що зніме цю бронь. І часто відбувається наступне: йде судовий процес, прокурору не подобається позиція адвоката, він підморгує військкому, і той просто на порозі суду вручає адвокату повістку і все - відправляють в окоп. Таких випадків багато", - додав адвокат.

Зараз же більшість військовозобов'язаних призивають із порушеннями законів: ВЛК виносять рішення без урахування реального стану здоров'я призовників, а працівники ТЦК ігнорують документи про бронювання, що дають право на відстрочку.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень