Кліщі «роздягають» молодих самок, щоб... бути в них першими (ВІДЕО)

От же ж… членистоногі

Самець кліща знімає з самки стару кутикулу (прискорено у 7 разів) /Peter Schausberger et al. / iScience, 2023

Самці звичайних павутинних кліщів розривають стару кутикулу самок одразу перед тим, як ті перетворяться на дорослу особину.

Навіщо самці це роблять?

Вчені з’ясували, що вони хочуть бути першими статевими партнерами у молодих самок. Бо, попри те, що самки павутинних кліщів можуть спаровуватися з кількома самцями, найбільші шанси дати потомство мають «перші» самці.

Тому самці чатують молодих самок. І як тільки ті «дозрівають», скидають з них останню кутикулу перед дорослим життям. Але й це ще не все. Щоб пришвидшити процес, самці стукають своїми кінцівками по спині партнерки, поки її старий покрив не лусне. А вже тоді «роздягають» її й одразу починають працювати над продовженням свого роду кліщів.

А що самки?

Вони теж не ликом шиті. Науковці помітили, що один самець не надто активно «роздягав» партнерку, тож вона відмовилася з ним паруватися. Отже, серед кліщів теж бувають невдахи...

Джерело: nauka.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Сергій Шевчук

Сергій Шевчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень