Кілер ФСБ на замовлення Москви вбив військового у Рівному: резонансна справа дійшла до фіналу (ФОТО/ВІДЕО)

Через 7 років

Завербованого спецагента рф засудили за вбивство колишнього військового Івана Мамчура у Рівному.

Прокурори Рівненської обласної прокуратури в суді довели вину жителя Маріуполя, якому інкримінували умисне вбивство, вчинене з корисливих мотивів, на замовлення, за попередньою змовою групою осіб, а також незаконне поводження зі зброєю.

Вироком Рівненського міського суду чоловіка засуджено до 11 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Прокурором доведено, що обвинувачений зі спільником, будучи завербованими представниками фсб рф, у 2016 році вбили 37-річного рівнянина, колишнього військовослужбовця ЗСУ.

Іван Мамчур

Після злочину обвинувачені втекли до росії, де отримали за виконане замовлення 2000 доларів США та 300 000 рублів рф.

У суді чоловік своєї вини у вбивстві не визнав. Згідно з вироком суду, окрім позбавлення волі, він також має сплатити дружині загиблого 500 000 тис. грн моральної шкоди.

Спільника обвинуваченого теж вже засуджено за вбивство та державну зраду.

Що це за справа

6 вересня 2016 року Іван Мамчур - ветеран АТО, який на той момент працював начальником відділу Рівненського слідчого ізолятора, повертався додому. На шостому поверсі будинку, де він мешкав, на нього чекав Олег Смородінов. Вбивця вистрілив у Мамчура вісім разів.

 

Олег Смородінов

 

У Смородінова також був спільник, який під час вбивства слідкував за обстановкою на вулиці. Саме він, за версією слідства, привіз до України пістолет, з якого згодом і вбили Мамчура.

Після злочину обидва спільники змогли виїхати до росії, де, як твердили слідчі, вони отримали за вбивство грошову винагороду.  Після цього Смородінов встиг повернутися до України. Чоловіка змогли затримати у листопаді того ж року, коли він намагався ще раз виїхати до рф.

Навесні 2020-го Смородінова засудили до 12 років в'язниці за державну зраду та вбивство. Згодом росія також передала Україні спільника Смородінова, якого у 2019 році затримала на своїй території. 

До чого тут ФСБ?

Незрозумілості в цю справу додає те, що упродовж кількох років українська влада звинувачувала у вбивстві Мамчура саму росію.

У 2017 році українські правоохоронці виклали відео допиту Смородінова, де він розповів про свою співпрацю з ФСБ і участь у диверсійних роботах на території України.

Цю ж версію неодноразово підтверджували представники української влади - зокрема тодішній генпрокурор Юрій Луценко.

«Українські зрадники»?

У 2019 році вбивству Івана Мамчура свій матеріал присвятило видання The New York Times - стаття увійшла до серії розслідувань про ймовірне втручання Кремля у справи різних країн.

Цю серію цьогоріч відзначили Пулітцерівською премією.

У розслідуванні під назвою «Росія замовила безглузде вбивство. Потім убивця заговорив» йдеться про додаткові подробиці резонансної справи.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень