Карантин в Україні затягнеться до кінця року і що таке МУЛЬТИКАРАНТИН

І коли випустять за кордон

Карантин через коронавірус в Україні затягнеться.

Влада скасує його поетапно, але так чи інак обмеження для українців існуватимуть до кінця року.

Транспорт запрацює влітку, а маски в громадських місцях будемо носити ще 2021 року.

Тим часом у кулуарах говорять про цифру у 250 тисяч потенційних хворих, якби карантин не ввели.

Що відкриють у травні

Країна вимушено пішла на карантин, що було правильним рішенням. Інакше цифра заражених і загиблих була б у 10-15 разів більшою, ніж зараз і варіант із Італією або Іспанією в Україні міг запросто повторитися.

Мовляв,

саме тому в керівництві держави не планують водночас послаблювати всі обмеження, попри порівняно низькі цифри.

Кабінет міністрів уже приготував план виходу з карантину.

Наразі відомо, що з 11 травня почнуть роботу перукарні, кафе, ресторани, магазини, нотаріуси тощо. 

"Раніше йшли розмови про те, щоб наступний етап пом'якшення розглянути 17-19 травня, зараз перенесли вже на 22 травня. Найімовірніше, до цього дня вкотре переглянуть правила", – пояснив OBOZREVATEL співрозмовник в уряді.

Другий етап послаблень відбудеться наприкінці травня. У цей період в уряді спробують відкрити більші об'єкти скупчення людей і допомогти бізнесу. Поки мова про спортивні зали, ТРЦ в обмеженому режимі, можливо, кінотеатри та інші об'єкти сфери культури, заклади громадського харчування (повноцінна робота з відвідувачами).

Також обговорюють варіант мультикарантину. 

Коли в областях, що менше постраждали від коронавірусу, ослаблення будуть помітніші та швидші, ніж по країні загалом. Наприклад, повноцінно відновлять роботу громадського транспорту та запустять автобуси.

Коли запрацюють потяги та що відкриють влітку

Чекати квитків на потяги або літаки поки не варто. За найбільш оптимального варіанту авіаційний та залізничний транспорт запустять влітку, орієнтовно в середині липня. Та й то з певними обмеженнями.

З метро ситуація також неоднозначна. 

"Терміни, які називають щодо запуску метро, реальні, але є й інший варіант, м'якший.

 

Зараз число фіксованих випадків не знижується, є ефект "плато". Якщо вдасться хоча б 10 днів показати позитивну динаміку зниження, метро запустять раніше", – доповнив співрозмовник в уряді.

Хай там що, а карантинні заходи розтягнуті до кінця літа. Потім, як очікують в ОП, можливе "вікно" в кілька місяців, коли хвороба ослабне.

Протягом цього періоду, до речі, у владі планують провести чергові місцеві вибори.

Про організацію концертів, футбольних матчів або інших івентів із великою кількістю людей поки що не йдеться. Ймовірно, індустрії спорту та шоу-бізнесу не зможуть відновити діяльність щонайменше до осені.

Важливо! Це лише попередній план, і він розроблений з огляду на те, що істотного зростання захворюваності в Україні вже не відбудеться.

Коли випустять за кордон і чого чекати до кінця року?

Фото ілюстративне

На цьому тлі українцям варто забути про туризм та поїздки в Європу, Азію, США. Відкривати сполучення з іншими країнами будуть обопільно. Тобто польоти в умовну Німеччину відновлять тоді, коли і в Києві, і в Берліні ситуація стабілізується.

У найкращому разі – восени.

Паралельно в МОЗ планують масово тестувати українців. За словами джерела у відомстві, потужності вітчизняних лабораторій дозволяють зробити майже 10 тисяч ПЛР-аналізів на день. Наступна мета – збільшити обсяги удвічі.

Топчиновники МОЗ поки думають над розширенням категорій тих громадян, яких обов'язково потрібно обстежувати. Зараз, нагадаємо, беруть аналізи на COVID-19 (крім хворих, а також людей з підозрою) у лікарів, поліцейських, військових і всіх груп ризику, які потенційно можуть контактувати з переносниками вірусу.

Всього, за офіційними даними, в країні зроблено 140 тисяч тестів – це один із найнижчих показників у Європі.

Далі, як пояснюють в ОП та Кабміні, науковці прогнозують другу хвилю захворювання. Її чекають у грудні 2020 року.

Щоправда, до того часу Україна, як і інші держави світу, повинна підготуватися. Закупити медичне обладнання, маски та інші засоби дезінфекції. Також не виключено, що медики створять вакцину й коронавірус втратить силу.

Джерело -  OBOZREVATEL

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень