Із районними та обласною адміністрацією: то хто ж керуватиме громадами Рівненщини?

Про це розповів столичний експерт із децентралізації

На Рівненщині 16 нових об’єднаних-територіальних громад (ОТГ) готові провести вибори. Нагадаємо, нині в області вже сформовано 21 ОТГ із 36 «запланованих» .

Рівненську область відвідав експерт з питань місцевого самоврядування та адміністративної реформи Юрій Ганущак. Зокрема експерт пояснив, які повноваження залишаться у районів, коли в області об’єднаються усі територіальні громади:

Майже всі повноваження переходять до громади. По Конституції райони представляють спільні інтереси тих громад, які ще не об’єднались. Тобто ініціатива про вибори буде виходити від тих жителів, які ще не об’єднались. Але варто зауважити, що державна адміністрація буде завжди. Вона буде координувати територіальні органи виконавчої влади. Районів, у тому розумінні, в якому вони є зараз – не буде.

Щодо очільників районних державних адміністрацій, то Юрій Ганущак зауважив таке:

Якщо питання щодо центру районів - об’єктивне рішення, то питання про те, хто буде головою районної державної адміністрації – це суб’єктивно-об’єктивне рішення. Тобто, заохочуватимуться активні. Буде дуже жорстка конкуренція. Одразу попереджаю, що просто відсидіти у кріслі голови райдержадміністрації не вдасться.

Щодо повноважень обласної ради, то вони, за словами експерта, залишаться тими ж.

Реально вони залишаються ті, які є зараз. Обласний рівень – найважливіший, бо на нього падає найбільше навантаження на проведення цієї реформи. Плюйте в очі будь-кому, хто буде говорити про об’єднання областей. Це нісенітниця. Найголовніше повноваження області – комплексний регіональний розвиток. Це вкладення у «депресивні території».

Як відомо, процес об’єднання територіальних громад на Рівненщині стримують так звані «білі плями», тобто селищні ради, які досі не вирішили, з ким об’єднуватися. Однак, нещодавно, під час візиту на Рівненщину віце-прем’єр-міністр України Геннадій Зубко пригрозив звільненнями голів райдержадміністрацій та сільрад за відмову від децентралізації. 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень