«Із плеяди – незламних»: Помер Степан Хмара. Андрій Лозовий написав цікаві спогади про Великого Українця

In Memoriam

День втрат. Спочатку стало відомо, що в Рівному помер Руслан Постоловський. Пізніше вся Україна дізналася, що не стало легендарного Хмари.

Андрій Лозовий поділився цікавими спогадами про Людину, яка була легендою 90-х:

СМЕРТЬ ВИБИРАЄ КРАЩИХ

Якийсь проклятий день сьогодні… Полетів на небо певно останній з могікан незламного покоління 1960-х, лікар Степан Ількович Хмара.

 

Тепер на хмаринці запалить свою цигарку і повчить нас, як правильно жити…

Під час одного з арештів він витримав - вдумайтесь! - 306 (!) діб (!) карцеру. Ох, і порода! Мало кому вдавалося пробути в карцері навіть тиждень, щоб вийти звідти при здоровому глузді. Не зламатися і не відмовитись від своїх ідей.

Студентське голодування на граніті

Побачився з ним ще студентом років сімнадцять тому. Зустрів живу легенду, уявіть собі, в метро. Тоді посоромився підійти.

 

А років тринадцять тому нарешті познайомились. Як і всі порядні люди, на суді у когось з політрепресованих.

 

На іншому суді (він постійно ходить… ех, він постійно ходив на суди до тих, кого несправедливо образили) так сталось, що ми сиділи на лавці поруч.

У мене важливий робочий дзвінок, я вибачився, взяв слухавку і максимально швидко відповів. В розмові прозвучало прізвище одного відомого політика. Хмара подивився на мене своїм пронизливим поглядом і каже: ти при мені N. не згадуй, бо мене може знудити…

 

Потім дивиться мені на руки (граюсь запальничкою). Що, куриш? Питає. Це шкідливо, каже грізно. Затим Ількович посміхнувся: ну на, пригощайся - дістав пачку дорогущих скандинавських цигарок з сигарним тютюном.

 

Я такі палив вперше в житті. Інколи спогад про шкідливе корисний для душі.

Ще згадалося. 2013 рік, певно. Зустрів на якомусь мітингу його дружину пані Rocksolyana Khmara. …Роксоляночко, прийми щирі співчуття. Знаєш, що якщо тобі чи сину потрібна якась допомога - завжди можеш на мене розраховувати…

 

А Роксоляна тоді розповідає про гени. В той час при владі була Партія регіонів, одним з публічних спікерів якої був – пам’ятаєте, може такого персонажа – Вадім Колєснічєнко. Уяви собі, - розповідає Роксоляна, - той Колєснічєнко живе з нами в одному під’їзді на Срібнокільській; я роблю вигляд, що його не помічаю; а це їхала з ним в ліфті з Тарасиком – ти ж бачив його, це наш з Степаном син, йому 10 років.

 

Тарасик дивиться на Коліснічєнка з відразою і каже мені голосно: диви, мамо, яке падло з нами в одному під’їзді живе….


Ніхто малому не казав того казати. Він сам. Кажу ж: порода…

В 1990 році Хмару вперше вибрали до Верховної Ради. Це неабияк дратувало комуняк. Вони влаштували провокацію. В підземному переході до Ільковича підійшов мусор-провокатор. Ількович не особливо довго думав і дав йому по пиці. Арештували Хмару прямо в сесійній залі парламенту.

Вже в роки Незалежності Ількович дивував своєю активністю: повсякчас мітинги, суди, інтерв’ю. Ніколи не здавався і не ламався. До останнього боровся з важкою хворобою. Але смерть вибирає кращих…

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Максим Розенко

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень