Івано-Франківський облавтодор «відтис» у ВЧ з Рівненщини розбірний міст, потрібний для контрнаступу ЗСУ

Справа тягнеться вже кілька років: куди дивиться ОВА?

Ситуація дивна. Про неї нам розповіли військові з Дубнівщини. Навіть важко повірити, що подібне може взагалі мати місце. І тим паче – під час війни.

Отже, як на повідомляють,

У той час, коли українці кілька років поспіль масово об’єднуються  на підтримку ЗСУ, щоб подолати ворога та пришвидшити перемогу України, є й ті, хто перешкоджає військовим  виконувати бойові завдання.

 

З цим довелось стикнутись й в/ч А0451, котра на сьогодні є правонаступником  в/ч А1519. 

Вже декілька років поспіль військові  не можуть повернути свою власність – середній автодорожній розбірний міст - модернізований (далі – САРМ-М).

Даний міст є критично важливим, адже він вкрай необхідний ЗСУ для подолання водних перешкод, як в наступі, так  і в інших бойових завданнях.

САРМ-М призначений для наведення нових і відновлення зруйнованих висоководних мостів та військових автомобільних доріг за короткий термін. Але наразі 83 метровий військовий міст, в розібраному стані, лежить на одному зі складів франківського облавтодору. 

Тут і далі -- фото мосту з місця подій -- надані нам військовими

Як нам пояснюють, розпочалося це все ще влітку 2008 року.

Тоді, через інтенсивні грозові дощі, різко піднялася вода в річках на заході України, що призвело до справжнього стихійного лиха.

 

Пік паводку припав на 23–27 липня. Ця повінь вважається найбільшою в історії західних регіонів України за останні 60 років. На її подолання було залучено усі можливі ресурси. 

Зокрема, в зв’язку з пошкодженням стаціонарного мосту у селі Старий Лисець, Тисменицького району, Франківської області, на прохання Івано-Франківської ОДА  і згідно з указом Президента України, в/ч А1519 прийшла на допомогу населенню й долучилась до подолання проблеми.

Міст САРМ-М було доставлено у передмістя Івано-Франківська та нашими фахівцями наведено на місці пошкодженого бетонного мосту, - розповідає військовослужбовець в/ч А1519 Едуард Коваль. 

 

Івано-Франківська ОДА делегувала повноваження місцевому обласному автодору, щоб той уклав договір позички з  в/ч А1519. 

Згідно з даним договором, як нам кажуть, на період ліквідації наслідків стихійного лиха, ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» ДП «Івано-Франківський автодор» приймає в користування військове майно – комплект середнього автодорожнього мосту САРМ-М. 

«Користувач забезпечується Майном виключно для використання при організації автомобільного руху автотранспорту на 103 км автомобільної дороги державного значення Н-10 в районі села Старий Лисець, Тисменського району, Івано-Франківської області на період ліквідації наслідків стихійного лиха. Будь-яке інше використання Майна заборонено», - пояснюють військові. 

Також автомобільне підприємство, з їх слів, зобов’язалось забезпечувати збереження переданого в користування Майна, запобігати його пошкодженню і псуванню, своєчасно здійснювати поточний ремонт за рахунок власних коштів. 

Згодом через річку Бистриця Солотвинська біля села Старий Лисець почали зводити новий міст.

 

Його відбудова  тривала до 2011 року, а з 2012 по 2015 роки будівництво було зупинено через відсутність подальшого фінансування і тільки наприкінці 2016 року відновлено. 

У вересні 2017 року відбулось урочисте відкриття нового мосту.

Тому восени цього ж року  місцевим облавтодором, як нам кажуть, без відома військової частини, було демонтовано САРМ-М, котрий  й донині знаходиться на одному із складів облавтодору. 

Минуло 6 років після офіційного відкриття нового мосту на 103 км. автомобільної дороги державного значення Н-10 та демонтажу військового мосту і у вересні 2013 року Львівський апеляційний господарський суд зобов’язав Івано-Франківський облавтодор повернути військове майно по місцю базування військової частини. Але станом на сьогодні рішення суду не виконано. 

З початком широкомасштабної війни в рази загострилась потреба ЗСУ у використанні розбірного мосту, тим паче, що потрібно бути готовими до різних сценаріїв продовження боротьби за волю й незалежність нашої держави.

Водночас посадовці, - кажуть військові, - аче навмисно, перешкоджають військовим виконувати бойові завдання.

Як розцінювати дану позицію посадових осіб Івано-Франківщини? Як допомогу окупантам? На чиїй стороні Івано-Франківська ОДА? Можливо, цим питанням мали б зацікавитись компетентні органи. 

Військові обурюються:

Народ України, весь тил та українці по всьому світу, котрі були змушені  покинути рідну країну через воєнне вторгнення рф, щодня збирають допомогу для ЗСУ, щоб якомога швидше подолати ворожу армію, а посадовці  навпаки – перешкоджають українському війську!? 

Скільки ще потрібно часу Івано-Франківській обласній державній адміністрації для того, щоб виконати повноваження держави, котрими її наділено згідно з розпорядженнями Кабінету міністрів України на управління даним військовим майном? 

Тим паче, що міст має використовуватись за своїм призначенням і ніяк інакше. 

Очевидно, що крапку у цій справі мала б поставити Івано-Франківська облдержадміністрація, на звернення якої починалась співпраця військових та області.

В період стихійного лиха військова частина підтримала Івано-Франківщину і підставила своє плече, що і робить по сьогоднішній день для усієї держави.  Тепер є можливість побачити, як і коли Івано-Франківська ОДА підставить своє… 

Від Редакції:

Ми не знаємо всіх нюансів фінансово-правових стосунків у цій справі і будемо готові надати шпальти нашого видання й Облавтодору з Івано-Франківщини, але… В умовах війни інтереси військових явно виглядають пріоритетнішими.

Просто уявіть, що цей міст може врятувати комусь із наших воїнів життя, виграти для якогось підрозділу час і допомогти в контрнаступі. Чому він зараз не на передовій?

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Максим Розенко

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень