Історія грязелікувального курорту Рівненщини, який зник сім десятиліть тому

Понад 70 років тому у селі Гута, що на Костопільщині, діяв відомий в Європі грязелікувальний курорт

Лікуватись у Гуту-Степанську їхали поляки, румуни, німці, пише історик-дослідник із Костополя Олександр Намозов.

У санаторії працювали висококваліфіковані медичні працівники з дипломами Варшавського, Болонського та Ленінградського вищих медичних закладів.

Щоби потрапити на лікування до Гути, потрібно було мати не тільки гроші, але й заздалегідь стати на чергу. Всіх охочих курорт вмістити не міг, незважаючи навіть на різні, так звані несезонні пори року. 

Цілющі властивості місцевої води і грязей відкрив ксьондз Теодор Чабан, який відправив їх зразки на аналіз до Варшави. 

Експертиза встановила, що вода і грязі майже повністю відповідали зразкам найкращого та найвідомішого польського курорту Цієхонцінка.

Влада надала Чабану дозвіл на будівництво і створення курорту. Пішов поголос про те, що джерела у Гуті лікують всі хвороби.

Тут нашвидкуруч будували невеликі будиночки для клієнтів, а поруч з ними виростав величний багатоповерховий лікувальний корпус.

За короткий час було збудовано ванний корпус та адміністративну будівлю, на якій красувалась вивіска «Курорт Гута-Степанська». Згодом був змурований новий будинок водолікарні. 

На рекламному плакаті, що розповсюджувався по всій Польщі, було написано:

«Хто шукає справжнього лікування, хай їде до Гути, хто хоче приємно відпочити, потанцювати, хай Гути не минає». 

За 1 ванну відпочивальники сплачували майже 3 злотих (заробіток кваліфікованого робітника за 12-годинний робочий день на той час становив 2 злотих). 

У вересні 1939 року, після того як на Рівненщині була встановлена радянська влада, здравниця стала народною. Тоді вперше спробувати властивості цілющих ванн змогли і місцеві жителі-українці. 

Після реконструкції курорту, в яку радянська влада вклала більше мільйона карбованців, сюди почали приїжджати робітники та селяни з Рівного, Костополя, Березного та інших районів області і з різних куточків СРСР. Працював санаторій і в період німецької окупації.

Перестав існувати курорт у 1943 році під час військового протистояння. Відновити його роботу не вдалося і до цього часу.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень