Історичне рішення ПЦУ: церква житиме за новим календарем, але кілька свят матимуть особливі дати

Також на місцях громади зможуть приймати свої рішення

Православна церква України затвердила перехід на новоюліанський календар. Це сталося напередодні, коли відбулося засідання Помісного Собору ПЦУ.

- З 1 вересня цього року Православна церква України офіційно переходить на новоюліанський календар. Календарна комісія нашої церкви вже підготувала відповідний календар, щоб з практичного боку не було жодних перешкод", - сказав митрополит Київський і всієї України Епіфаній, йдеться на сайті ПЦУ.

Епіфаній зауважив, що це рішення назрівало 5 років і лише зараз є готовність суспільства до суттєвих змін.

Помісний Собор ПЦУ схвалив такі рішення:

  1. Затвердити Постанову Архієрейського Собору ПЦУ про календарне питання та остаточно схвалити перехід на Новоюліанський календар з 1 вересня цього року, зберігаючи за парафіями та монастирями, які цього бажають, право використовувати старий (юліанський) календар.
  2. Затвердити прийняті Священним Синодом УПЦ (ПЦУ) та Архієрейським Собором нашої Церкви рішення, ухвалені за час від Об’єднавчого Собору, відображені у відповідних синодальних документах і соборних постановах, в тому числі судові діяння.
  3. Засвідчити бажання і готовність нашої Помісної Церкви вести діалог, мета якого – досягнення єдності українського Православ’я навколо Київського престолу на засадах Томосу про автокефалію та згідно з принципами, які раніше вже були подані Архієрейським Собором.
  4. Підтримати, як це вже зробив Архієрейський Собор, Предстоятеля ПЦУ в питанні незалежності Церкви від зовнішніх впливів на церковне життя і церковне управління.
  5. Затвердити ухвалений Архієрейським Собором Статут (положення) про управління УПЦ (ПЦУ).

Відповідно до ухвалених змін нові дати свят будуть такі:

Зміни не стосуватимуться Великодня та Трійці.

Громади та монастирі самостійно вирішуватимуть, чи переходити їм на новий календарний стиль.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень