Інфляція показує зуби: що знову подорожчало для простих українців

Проти грудневих показників базова інфляція пришвидшилася

Фото ілюстративне, з мережі
Фото ілюстративне, з мережі

У грудні 2021 року тривала споживча інфляція сповільнилась через зниження світових цін на нафту. Але темпи зростання адміністративно регульованих цін залишилися незмінними у порівнянні з листопадом.

У січні 2022 року проти грудневих показників базова інфляція пришвидшилася. Ключова причина зростання – посилення впливу вторинних ефектів від подорожчання енергоносіїв і зростання інших виробничих витрат, зокрема на оплату праці.

Це все не могло не вплинути на ціни широкого спектра товарів і послуг

На споживчому ринку в січні 2022 року ціни на харчові продукти та безалкогольні напої зросли на 2,5%. Найбільше подорожчали овочі — на 20,5%. Упродовж січня ціни зросли на яйця, фрукти, хліб, молоко та молочні продукти, м’ясо та м’ясопродукти, рис, сало, масло – на 3,9 – 1,0%. Водночас на 0,8% та 0,5% подешевшали цукор та соняшникова олія відповідно.

Одяг і взуття подешевшали на 5,7%, зокрема взуття – на 6,1%, одяг – на 5,4%.

Зміни споживчих цін на послуги

Ціни (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива у січні зросли — на 0,7%. Зростання  відбулося в основному через підвищення тарифів на каналізацію на 14,9%, водопостачання – на 12,0%.

Ціни на транспорт в Україні зросли на 1,3% передусім внаслідок подорожчання проїзду в залізничному пасажирському транспорті на 2,9%, палива та мастил – на 2,6%.

У сфері зв’язку ціни зросли на 1,1%, що пов’язано з підвищенням тарифів на місцевий телефонний зв’язок на 13,6%.

Подорожчання послуг освіти на 1,6% головним чином зумовлено зростанням плати за утримання дітей у дошкільних закладах на 23,3%.

Додатково на ціни вплинуло послаблення гривні наприкінці року. Подорожчала теплова енергія та підвищилися ціни у газоємних галузях промисловості (хімічна, гумова і пластмасова). 

Джерело: Ua.News

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень