Хто офіційно може уникнути штрафів та пені за несплачену комуналку (ВІДЕО)

Боржників ще й відключають від надання послуг

Боржники можуть залишитися без світла, газу й водопостачання – уряд дозволив відключати комунальні послуги споживачам, які за них не платять. Стягувати борги за комуналку зможуть через суд. А за невчасну оплату послуг чекатимуть штрафи й пеня. Упродовж майже двох років на все це діяв мораторій.

Рішення про скасування мораторію – не з приємних, адже через війну багато людей опинилися в скрутному становищі. Але й служби які надають воду, світло, газ та доглядають інфраструктуру зазнають дедалі більших збитків.

Аналітики Центру спільних дій підкреслюють, що найдисциплінованіше за комуналку з початком повномасштабного вторгнення платять люди, які отримують субсидії, та пенсіонери. Натомість українці, які мають гроші для оплати комунальних послуг, ігнорують це.

При цьому, споживачі, чиє житло пошкоджене або ж знаходиться на тимчасово окупованих територіях чи на лінії зіткнення - боргів, штрафів чи пені не отримуватимуть. Перелік таких громад затверджує Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

ВАЖЛИВО: борги й штрафи перестають нараховувати не автоматично, а лише за особистим зверненням. Наприклад, якщо людина пішла на фронт чи навчається за кордоном і відсутній вдома понад 30 днів, може повідомити про це свого надавача послуг. І тоді штрафів чи боргів не буде.

Для цього треба подати заяву надавачу комунальних послуг. Можна як в електронній, так і паперовій формі. До неї додати довідки з місця тимчасового проживання, роботи, служби чи лікування – будь-що, що підтвердить вашу відсутність.

 

Прийматимуть й довідки про місце проживання в іншій країні.

 

Документи можна надати й тоді, коли людина повертається з-за кордону, і в такому випадку оплату за комунальні перерахують.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень