«Підприємці змагаються, а страждають діти»: у школах радіаційних районів Рівненщини знову не буде харчування

На це скаржаться батьки школярів

Порушив проблему батько, мешканець села Обсіч Рокитнівського району, Володимир Мініч. Адже його син добирається на навчання у школу сусіднього села. І повертається додому після 16-17 години, отже, мав би пообідати у школі. Але з харчуванням не складається:

Щороку діти, які проживають у зоні забруднення від аварії на ЧАЕС, маючи передбачене Законом право на безкоштовне харчування, протягом навчального року дуже часто не харчуються, залишаються голодними. Беруть, звісно, щось з дому, але це ж не повноцінне гаряче харчування, яке так необхідне для дитячого організму. Так от. Цього року майже з 1 вересня харчування здійснюється, хоча весь другий семестр минулого навчального року його не було. 

 

Виникає запитання: як наші діти харчуватимуться з Нового року? Коли відбудеться тендерна процедура? Як взагалі змінити цю процедуру, щоб харчування здійснювалося безперервно? Коли конкретно розпочнеться харчування дітей у другому семестрі? Це, перш за все, здоров'я дітей, здоров'я нації. Часом мені здається, що за своїми тендерними ігрищами чиновники про це забувають. Знаєте, яка в них завжди залізна відмова і аргумент? ,,Вам заплатять компенсацію''. Чи можливо чимось компенсувати здоров'я дитини?... Важко таке слухати і чути.

Але головний спеціаліст обласного департаменту соцзахисту Лариса Ревко запевнила:

Харчування в Рокитнівському районі буде в січні. Там не буде, можливо, на всі дні січня забезпечено, залежно від того, як будуть діти ходити. Бо там є сума коштів на січень – пролонгація договору. Тобто те, що у 2018 році "нахарчували", ми маємо право не більш, як на 20%, пролонгувати на цей рік.

За словами Лариси Ревко, у всіх п’яти північних районах тендери на харчування оголосили ще в грудні. Тож до лютого може бути вже відібрано підприємців, які здійснюватимуть харчування. І якщо результати торгів не оскаржуватимуть, то перерви у харчуванні може й не бути.

Ми тут не винні. Харчувальники змагаються, а діти страждають. Але ми платимо їм компенсацію. Правда, вона йде із запізненням. Коли місяць пройшов  і в наступному за попередній платиться. Тобто батькам вертають кошти. Від 6 до 10 років це 360 грн, від 11 до 14 – 370, а з 15 до 18 – 380 грн на місяць пропорційно навчальним дням.

Лариса Ревко каже, що проблеми з харчуванням школярів у чорнобильських районах були два останні роки. Переважно київські підприємці оскаржували результати тендерів.

Вони обладнання для шкільних їдалень в деяких районах закупили, і як хтось з наших підприємців подає документи на тендер, то кияни пишуть весь час скарги. А ми туди ж не втрутимося. Бо це великі гроші і тендер через «Прозорро» проводиться.

Також Лариса Ревко сподівається, що цього року харчування розпочнеться раніше, ніж торік:

Начебто вже Антимонопольний комітет встановив більшу ціну за скаргу. Торік було 5 тисяч, а цього року набагато більше. То може вже не будуть оскаржувати тендери.

Наші новини у Тelegram. Номер у Viber063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень