Гривня святкує 19 років

Сьогодні, 2 вересня, рівно 19 років тому в Україні в обігу з'явилася своя національна валюта – гривня

Саме так гроші називалися ще в часи Київської Русі та в період визвольної боротьби 1917-1920 років. П'ять перших років своєї незалежності Україна ще жила з купоно-карбованцями – жертвою значної інфляції 1992-1995 років, зумовленої економічною кризою перехідного періоду, зазначають у Нацбанку.

Грошова реформа тривала в державі два тижні – від 2 до 16 вересня 1996-го.

«У перший же день реформи за встановленим курсом було перераховано у гривні ціни, тарифи, оклади заробітної плати, стипендії, пенсії, кошти на рахунках підприємств, установ та організацій, а також вклади громадян. Карбованцеві вклади населення було перераховано у гривні за курсом 100 тисяч карбованців за одну гривню без будь-яких обмежень і конфіскацій із вільним їх використанням у гривнях», – згадують у НБУ.

Уже після 16 вересня 1996 року в готівковому обігу залишилася лише гривня, а купоно-карбованці зникли назавжди.

Долар на початку історії гривні коштував 1,76. Щороку через інфляційні процеси та економічні негаразди гривня втрачала свої позиції.

26 лютого 2015 року долар США сягнув максимального показника за всі роки – 30,01 гривні. Тобто він здорожчав у 17 разів порівняно з першопочатковим курсом у 1996-му. Сьогодні ж, 2 вересня 2015-го, офіційний курс долара від НБУ становить 21,79 гривні.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень