Готуємо ґрунт під посадку: 5 шкідливих домішок, про які варто забутися назавжди

Ці речовини можуть зіпсувати розсаду і тоді все доведеться починати спочатку

У кожної культури можуть бути свої вподобання щодо складу ґрунту. Втім, є складові, які не варто додавати у будь-яку ґрунтосуміш! Попри свою популярність і часте застосування для дорослих рослин, ці інгредієнти можуть завдати серйозної шкоди молодій розсаді.

Глина

Це популярний мінерал, який часто присутній у ґрунті. Однак він робить його щільним і занадто важким для рослин, адже не пропускає ні повітря, ні води. Для молодих рослин це особливо погано, адже вони мають ще більше ризиків загинути від браку харчування та вологи.

Пісок

Не кожен вид піску підходить для посадки. Кар'єрний чи будівельний пісок містить дуже багато глини, він не родючий і не має поживних речовин, що звісно ж, геть недобре для розсади.

Для створення ґрунтосуміші використовують річковий пісок, який набагато легший, чистіший і не має зайвих домішок.

Перегній

Перегній у суміші можна застосовувати лише перепрілий. Тоді як свіжий гній згубний для розсади. Потрапляючи у ґрунт він виділяє гази і тепло, що погано впливає на молоді рослини – через перегрівання вони можуть загинути. Крім того, у гної можуть зберегтися збудники інфекцій, насіння бур'янів та личинки шкідників.

Компост

Суперечливе питання серед дачників щодо додавання у ґрунт компосту. Під час бродіння органічних залишків виділяється велика кількість тепла, що  призводить до пошкодження молодих корінців, загибелі насіння й паростків.

При цьому, у процесі перепрівання з компосту виділяється азот, який необхідний для нормального росту молодих рослин. Тож якісний «визрілий» компост для розсади таки корисний.

 

Тирса

Тирса часто використовується для пророщування насіння. Вона добре пропускає повітря і вологу, сприяючи розвитку міцної кореневої системи рослин. Проте свіжа тирса не містить корисних речовин і не може послужити повноцінною заміною ґрунту.

Пам'ятайте, що вирощена на тирсі розсада має слабкі тонкі стебла і дуже повільно росте. Тому, щойно на ній з'являється перший листок, рослину треба пересаджувати у відповідний ґрунт.

Джерело: Сьогодні

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень