Про лікування цукерками, шкідливу зубну пасту і сором перед АТОвцями - головний стоматолог Рівненщини

9 лютого у світі відзначають Міжнародний день стоматолога

Валентина Сухляк після роботи. Фото з facebook.

Ми розпитали у керівника обласної стоматполіклініки, що на вулиці Поштовій, 11 у Рівному, Валентини Сухляк (вона раніше лікувала зуби дітям, а вже півроку - головний лікар) про послуги, які можна отримати в очолюваному нею закладі. Дізнались, чому краще звертатись сюди, а не відразу йти до приватної клініки.

Головний лікар Рівненської обласної стоматологічної поліклініки Валентина Сухляк.

Найбільше роботи - в ортодонтів

 

За словами Валентини Сухляк, у поліклініці є всі необхідні спеціалісти, і те, що всі вони в одному приміщенні, – лише плюс. Бо це дозволяє швидко та якісно робити свою роботу.

Є лікар-хірург під боком, рентген, хороший анестезіолог. Покликала до себе хірурга, ми подивились знімки та комп’ютерні дослідження і вирішили, що можна робити, а що ні.

 

Тобто не треба людину перенаправляти в інші місця, та й ціни у нас не такі високі, як, наприклад, у певних приватних кабінетах, - розповідає Валентина Сухляк.  

До слова, жодних сум, які беруть за роботу стоматологи, Валентина Сухляк не назвала. Каже, що більшість матеріалів у заклад купують за благодійні внески.

Валентина Сухляк зізнається, що в обласну поліклініку своїх чад водять навіть депутати та чиновники. А це значить, на думку лікаря, що тутешнім лікарям довіряють.

А найбільшою популярністю у закладі користуються ортодонти.

 

Адже ці спеціалісти виправляють прикус та вирівнюють зуби.

 

Ця послуга така ж популярна, як і протезування.

 

Стоматологам соромно перед АТОвцями

 

Протезування зубів – перше, що потрібно робити багатьом АТОвцям. Особливо, якщо військовий тривалий час був у зоні АТО. Погана їжа, вода та супутні захворювання чи не в першу чергу руйнують зуби АТОвцям, каже Валентина Сухляк. І саме цим людям у поліклініці хотіли б допомагати в першу чергу:

Ми обслуговуємо 25 тисяч місцевого населення. За нами закріплена певна територія, тобто є певний перелік вулиць, мешканці яких можуть претендувати на безкоштовне протезування.

 

Зараз ми працюємо над тим, щоб люди перед протезуванням мали можливість отримати нормальне лікування. По можливості - безкоштовне, або ж його вартість була б прийнятною.

 

Зараз особливу увагу приділяємо протезуванню АТОвців. Адже ці люди приїжджають із війни і буває таке, що у деяких молодих хлопців повністю зуби «летять».

Валентина Сухляк зізнається, що лікарям соромно пропонувати АТОвцям дороговартісні протези. До того ж, перед тим, як їх встановлювати, треба пройти тривалий курс лікування. Тож головний лікар обласної стоматполіклініки сподівається на підтримку обласних чиновників:

Зараз депутати обласної ради ніби програму розробили для того, щоб надати більше коштів на протезування для АТОвців. Адже воїни - в основному молоді люди, які справді мають важкі патології. І тих 2 тисяч гривень, які раніше їм виділяли, недостатньо.

 

За нашими підрахунками, на одного АТОвця треба від 5 до 9 тисяч гривень. На хороший, не кажу вже про дуже гарний, та функціональний протез треба така сума. Обіцяли в обласній раді нам допомогти.

У понеділок, 12 лютого, про виділення для АТОвців більшої суми на протезування говоритимуть на комісії Рівненської облради. Її планує відвідати Валентина Сухляк. Втім, чи додадуть грошей АТОвцям на стоматологічні послуги - остаточно стане відомо вже на найближчій сесії обласної ради.

Раніше ми писали про те, що У Рівному скорочується черга на безкоштовне зубопротезування. Через АТОвців

 

Нові методи лікування старих хвороб: дорослим - сучасні протези, дітям - цукерки

 

Валентина Сухляк розповіла, що люди мають такі ж проблеми із зубами, як і кілька десятків років тому. Змінився лише підхід до лікування:

Головне для стоматолога – зберегти зуби. Раніше багато зубів видаляли, нині ж хворі зуби можна врятувати.

 

Зараз це не просто коронки, наприклад, чи мости, як колись ставили. Можна зуб пролікувати та встановити якісну пломбу. Зуби нарощують, роблять нові протези.

 

Якщо говорити про протези, то зараз популярні термопластичні протези. Ми лише за січень виготовили понад десять таких протезів. Люди приходять, і коли дізнаються про функції та якість таких протезів, стараються їх замовляти.

Особливий підхід тут і до дітей. Наприклад, після складної операції з анастезією дитині дають цукерки - спеціальні «лизуни», які не містять цукру, а натомість допомагають легко відійти від анестезії.

Дітям тут дозволяють роздивитись усе обладнення, в ігровій формі вчать правильно доглядати за зубами.

Валентина Сухляк, каже, що важко знайти підхід лише до особливих діток. Часто сюди потрапляють діти із аутизмом чи з ДЦП, та їх можуть тут лише оглянути. Лікувати таких дітей зможуть згодом, сподівається лікар, коли у закладі з’являться дитячий стоматолог та анестезіолог.

Поки ж таких діток відправляють на лікування в інші області.

Правильні солодощі роздають у стоматполіклініці. Дітям.

 

Чому не вся зубна паста корисна і чим краще замінити зубочистку

 

Аби не доводилось часто лікуватись у стоматолога, головний лікар Рівненської обласної стоматологічної поліклініки Валентина Сухляк дає прості поради:

Раз на півроку навіть здоровій людині треба приходити на огляд до стоматолога.

 

Ні в якому разі не можна користуватись зубочистками. Треба мати зубну нитку.

 

А щодо зубної пасти, то кожному треба підбирати її індивідуально. Мало хто знає, що у склад деяких паст входить антибіотик. Це погано, бо людина звикає, а коли треба пролікуватись саме цим антибіотиком, то немає потрібного ефекту.

 

Ще у деяких зубних пастах є речовина, через яку добре піниться паста, але сама ця речовина шкодить стану ротової порожнини і впливає на шлункові соки.

Валентина Сухляк після роботи. Фото з facebook.

Стежте за новинами на сторінках Радіо Трек у Facebook та Telegram 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень