Українські банки готують зміни в умовах кредитування

Усе, про що нині треба знати клієнтам

Війна — це сильний удар по економіці та банківській системі. Більшість українських банків зуміли вистояти у найважчі моменти і навіть пропонували людям кредитні канікули та пільгові ставки. Однак настав час негативних змін.

Зокрема, такі банки як ПриватБанк, Ощадбанк, Монобанк та інші збираються припинити видавати кредити усім охочим. Тепер заявки будуть опрацьовувати дуже довго та ретельно і схвалюватимуть їх лише одиницям, пише gsminfo.

Невідомо, чи для українців таке нововведення стане великою проблемою, адже за статистикою попит на кредити різко впав. Цьому сприяла ціла низка факторів: курс валют, низькі доходи та погіршення платоспроможності багатьох громадян. Також, через нестабільну ситуацію в країні люди перестали інвестувати у нерухомість і купувати дорогі речі.

Як наслідок втричі впав попит на іпотечний та споживчий кредит.

А незабаром, ймовірно, попит стане ще нижчим, адже окрім суворих вимог до подавачів заявки, підвищаться і кредитні ставки. Та й загалом брати кредит буде надзвичайно невигідно.

До речі, планують зменшити і допустимий термін, протягом якого кредит потрібно буде повернути.

Крім того, як повідомляє Нацбанк, українські банки у наступні 12 місяців загалом очікують підвищення вимог до позичальників, погіршення якості кредитного портфеля, а також посилення усіх видів ризиків окрім ризику ліквідності. Про це свідчать результати опитування банків, проведеного НБУ у 3-му кварталі 2022 року.

У наступні 3 місяці, мовляв, кредитні стандарти для бізнесу дедалі посилюватимуться.

Банки скоротили рівень схвалення заявок на всі види корпоративних кредитів. Це виявлялося через вищі процентні ставки, менші суми та строки кредитів, а також додаткові обмеження, встановлені для позичальників, – зауважують у Нацбанку.

Також посилилися стандарти роздрібного кредитування, більшою мірою для іпотеки.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень