Експерти та фахівці виступили проти блокади Донбасу

Думки щодо можливих наслідків блокади і кому це справді вигідно

Близько місяця триває економічна блокада тимчасово окупованих територій Донбасу. Активісти блокади, на чолі з Народним депутатом України Семеном Семенченком та представниками ветеранів добровольчих батальйонів АТО, перекрили залізничні сполучення, які з’єднують тимчасово окуповані території Донбасу та Україну. В результаті була зупинена поставка антрацитового вугілля на теплові електростанції центральної частини нашої держави. І доки в суспільстві жваво точиться дискусія щодо дієвості такого заходу, ми вирішили зібрали основні думки експертів у цьому питанні.

Наївні мрії – колишній заступник очільник СБУ «розніс» ідею блокади Донбасу

Генерал-лейтенант, колишній заступник очільника СБУ Олександр Скіпальський переконаний, що рішення бійців і ветеранів батальйону «Донбас» розпочати блокаду окупованих територій не злякає бойовиків.

Ініціатори акції можуть сподіватися на те, що люди в ОРДЛО відчують дискомфорт через брак продуктів і інших потрібних речей, почнуть тиснути на бойовиків, а бойовики припинять обстріл. Але все це – наївні мрії, тому що головним диригентом є Путін, Росія. А вся шантрапа на Донбасі без підтримки Путіна просто розлетиться за тиждень – розбіжаться хто на терикони, хто під терикони, – зауважив фахівець.

Також він додав, що блокаду не варто розглядати як основне завдання, тому, «якщо і вдаватися до такої акції, як блокування окупованих територій, то не слід розглядати її як головний удар».

За його словами, такі кроки можуть бути тільки другорядним, тактичним ударом, який може привести до дестабілізації, а не до успіху. 

Крім того, Росія може використовувати блокаду Донбасу в своїх пропагандистських цілях.

До того ж, таку блокаду Україною окупованих територій Росія могла б успішно використовувати в своїх пропагандистських цілях. І хоча витрати на Донбас вельми відчутні і чутливі для Росії, у неї достатньо ресурсів. Тому не варто сподіватися, що Росія виявиться не в змозі роками утримувати бойовиків і ту частину населення, яка перебуває під їх контролем, – підсумував Скіпальський.

Єдиним результатом блокади стане зростання антиукраїнських настроїв на непідконтрольних територіях

Директор Українського інституту стратегій глобального розвитку та адаптації Віктор Левицький впевнений, що анонсована повна блокада окупованих територій на сході України призведе до більшого розмежування Донбасу і України.

На його думку, єдиним результатом стане жорстокість населення заблокованих територій і очікуване зростання антиукраїнських настроїв на непідконтрольних територіях.

Саме такими були результати блокади Криму у 2015 році. Показово, що навіть Рафат Чубаров, один з натхненників кримської блокади, виступив проти блокади Донбасу, - зазначив Левицький.

Він вважає, що блокада, спрямована на радикалізацію настроїв як на непідконтрольних територіях, так і в середовищі радикальних прихильників силового варіанту вирішення проблеми Донбасу.

Торгова блокада Донбасу вигідна лише для Росії

Відмова від українського вугілля з неконтрольованих територій призведе до необхідності купувати його безпосередньо у фактичного агресора, за долари, за цінами значно вищі за внутрішні, - таку думку висловив аналітик Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Полтораков.

Полтораков у своїй статті описав найбільш вірогідний сценарій, за яким буде змушений піти український уряд у разі повної блокади поставок українського вугілля з неконтрольованих територій.

Потрібні 9-10 млн тонн антрациту за нинішніми цінами - це ще мінус $0,9-1 млрд зовнішньоекономічного сальдо. Але важливо не тільки це, а й де його реально в такому обсязі купити і як доставити. Якщо проаналізувати існуючу структуру вугільного імпорту , то виявиться, що 2/3 (906,3 млн з $1,47 млрд) припадає на російське вугілля. І тут не тільки питання ціни/наявності товару. Існує в Україні одна велика логістична проблема - пропускна здатність портів. Cкажу лише, що в РФ ми змушені будемо закупити більше половини необхідного антрациту, - зробив висновок експерт.

Україну очікують віялові відключення електроенергії

На думку експерта з питань енергетики Валентина Землянського, блокада Донбасу може призвести до віялових відключень і проблем з теплопостачанням вже протягом місяця. Зокрема, якщо блокада окупованих територій буде продовжуватися, то протягом місяця в Україні вичерпаються запаси енергетичного палива, що позначиться на роботі половини теплової генерації на території, підконтрольній Україні. Адже електросистема країни є замкненою, а тому при зупинці одних електростанцій зростає навантаження на інші. Що в свою чергу змусить працюючі електростанції перерозподіляти вироблену електроенергію.

 Це загрожує втратою генеруючих потужностей. Їх, на жаль, не може замістити атомна чи гідро генерація. А тому, якщо блокада продовжуватиметься, це вірне відключення і проблеми з теплопостачанням, - сказав Землянський.

Разом з цим про можливість запровадження віялових відключень говорять й в дирекції Рівненської атомної електростанції. Однак запевняють, що це відбуватиметься лише в крайньому випадку й енергетики Рівненщини робитимуть усе, щоб цього не допустити.

 Жителі Рівненщини вже встигли призабути, як на початку 90-х років в Україні подача електроенергії була за графіком. Тоді світло вимикали у цілих районах міст, або ж у всьому селі. Це явище отримало назву «віялові відключення електроенергії». Через блокаду тимчасово непідконтрольних територій України, що спричинило штучний дефіцит антрацитового вугілля, з якого виробляється третина всієї електроенергії, український уряд ухвалив рішення про вжиття тимчасових надзвичайних заходів на ринку електричної енергії. Аби запобігти вимкненню електроенергії в країні Уряд вживає необхідні заходи. Вимкнення електроенергії відбуватиметься лише у крайніх випадках. Розташована на території області Рівненська АЕС працює на повну потужність. Ведуться пускові операції на блоці №3, на якому закінчився капітальний планово-попереджувальний ремонт. Два блоки на повній потужності працюють й на Хмельницькій АЕС. Але у нас єдина збалансована система енергопостачання, і якщо десь будуть якісь проблеми, то вони матимуть вплив на всю систему, - прокоментував генеральний директор Рівненської АЕС Павло Павлишин.

Через блокаду Донбасу в Україні можуть зрости тарифи на електроенергію

Крім віялових відключень українцям також варто очікувати і підвищення тарифів на електроенергію. Про це заявив експерт з енергетичних питань Валентин Землянський.

Експерт вважає, що після закінчення опалювального сезону оптово-ринкова ціна на електроенергію буде переглянута в бік підвищення, а відповідно - будуть переглядатися і тарифи як для промисловості, так і для населення.

Ми вже чули заяви НКРЕКП, що ми з вами недоплачуємо майже 60%, тобто ціна за кВ/год для населення має становити 2,30 грн. Так ось, це буде ще не так багато в умовах, якщо Україна повністю перейде на імпортний ресурс, - вважає Землянський.

Він уточнив, що якщо поставка антрациту з непідконтрольних територій не відновиться і Україні доведеться закуповувати більш дороге вугілля за кордоном, то це сильно збільшить вартість виробництва електроенергії на ТЕС.

Найдорожча електроенергія буде на тих ТЕС, які запускатимуть газомазутові блоки, вона коштуватиме майже 3 грн за кВ/год, і це тільки собівартість виробництва. Виробництво електроенергії з імпортного вугілля становитиме приблизно 2,20-2,15 грн за кВ/год при сьогоднішній собівартості 1,32 грн за кВ/год, - припустив експерт.

На його думку, на закупівлю імпортного антрациту і газу для газомазутних блоків до кінця року Україні знадобиться 15 млн грн.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень