Дух Різдва люди відчувають головою

Неочікувані відкриття зробили науковці з університету Копенгагена

Дух Різдва протягом століть був поширеним явищем і описується як почуття радості і ностальгії, змішаної з асоціаціями щасливого почуття, подарунками, чудовими запахами і різдвяними стравами. Тим не менш, автори дослідження підрахували, що "мільйони людей схильні до так званого показового різдвяного духу".

Аби з'ясувати, яку роль відіграє мозок у цій святковій атмосфері, вчені спробували знайти "Дух Різдва" у мозку за допомогою функціональної магніторезонансної томографії (фМРТ).

ФМРТ - сканування змін потоку крові в головному мозку людини, які виникають у відповідь на нейронну активність. У результаті фахівці можуть розглянути, які частини головного мозку задіяні в конкретному психічному процесі.

У дослідженні взяли участь 20 чоловік. 10 з яких щорічно святкували Різдво і дотримувалися всіх святкових традицій, ще 10 учасників переважно з того ж району проживання не відзначали це свято. Всі учасники були здорові, перед  експериментом не вживали алкоголь і їжу.

Кожен пройшов сканування під час перегляду 84 зображень новорічної, святкової тематики. Знімки мінялися кожні 2 секунди, і після 6 різдвяних картинок учасники бачили 6 зображень зі звичайного, повсякденного життя.

Після сканування всі учасники заповнювали анкети про свої різдвяні традиції та почуття, пов'язані з Різдвом.

Результати сканування були ретельно вивчені для виявлення специфічної для Різдва активності мозку і показали п'ять областей в головному мозку людини, які активізувалися біля різдвяної групи під час перегляду зображень зі святковою тематикою. Саме ці мозкові області пов'язані з духовністю, радістю, сентиментальними почуттями.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень