ДПА повертається - з чотирма обов’язковими предметами: батьки й учні обурені

Йдеться про повернення державної підсумкової атестації для учнів 4 та 9 класів у 2024 році

Народні депутати зареєстрували законопроєкт про складання державної підсумкової атестації (ДПА) у школах у 2024 році і визначили чотири обов'язкових предмети для учнів: українська мова, математика, історія України та будь-яка іноземна мова, окрім російської.

Однак батьки категорично проти таких змін.

Дискусія щодо іспитів розгорілася в групі Батьки SOS у Facebook.

Насамперед адміністратор групи Олена Парфьонова звернула увагу на те, що без складання ДПА учень, який перебуває за кордоном, не зможе отримати свідоцтво про повну загальну середню освіту.

Тобто діти за кордоном вже цього року повинні замислитись про те, що шанс залишитись без української освіти досягнув свого максимуму, - пише авторка допису.

Очевидно, що розмістити пункти для складання ДПА по всьому світу не вдасться. У такому випадку для українських випускників єдиним виходом залишається іноземна освіта. Про це в законопроєкті не йдеться.

У законопроєкті також не згадано про дітей, які перебувають на прифронтових або тимчасово окупованих територіях. За словами батьків, ці діти випадають з освітнього процесу та не мають змоги отримати свідоцтво про повну загальну середню освіту.

З пояснювальної записки до законопроєкту

Також багатьох зацікавило складання історії України в 4 класі, адже повний курс вивчення цього предмету розпочинається лише з 5. До того ж у законопроєкті не зазначено, які саме іноземні мови можуть обирати школярі для складання.

Зрештою більшість батьків переконана, що ухвалювати подібні рішення потрібно лише після завершення війни.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень