Досі не всі таємниці розкрито: названо найбільш загадкові українські прізвища

Вони настільки давні, що їхнє походження нерідко ховається в мороці тисячоліть

Серед українських прізвищ є такі, походження яких досі оповито таємницею. Йдеться про такі родові імена, які закінчуються на «-ахно», «-ман», «-іон», «-вер», «-ра» або починаються на «масл-» та «перед-».

Про це повідомив український науковець, доктор географічних наук, письменник Петро Масляк у своїй колонці в українській газеті «Сурма», передає «Апостроф».

— Українські прізвища, якщо вони не є похідними, дуже давні. Вони настільки давні, що їхнє походження нерідко ховається в мороці тисячоліть.

 

Якщо прізвище Бацман за 1 500 років абсолютно не змінилося, то скільки років тим прізвищам, первісний сенс яких давно вже втрачений? Тисячі років?

 

Українські прізвища однозначно належать до найдавніших у світі. Звідси й загадки та таємниці, - наголосив він.

Зокрема, прізвище Масляк може здаватися «прозорим», але ходять чутки про його походження від арабського воєначальника Масламака, який був сином халіфа і нащадка пророка Мухамеда, що воював в Україні в VIII ст. Досі не доведено, чи є це міфом, чи правдою Давньої України.

Але підемо далі – Масляк. Маслак, Маслюк, Маслик, Маслік. В основі лежить масл-, а далі чомусь чергуються всі голосні літери алфавіту.

 

Візьмемо практично будь-яку іншу основу, яка абсолютно «непрозора» і так чи інакше, підставляючи почергово всі голосні літери, створимо українські прізвища.

 

Як це? Чому так?, - написав публіцист.

Ті самі питання є до прізвищ, які закінчуються на «-ахно», а спереду змінюється лише одна приголосна літера: Дахно, Лахно, Кахно, Махно, Вахно, Тахно тощо.

Але що вони означають? Добре нам займатися такими вправами нині. А хто робив це 500-1000 років тому? І навіщо? Хіба це не загадка?, - задається питанням науковець.

Також серед загадкових прізвищ є такі, що закінчуються на «-ман»: Бритьман, Сурман, Котьман, Бікман, Бацман. Вони особливо поширені у Полтавській області. Зокрема, Бацман означає «човняр» з данської, але як данці могли опинитися на Полтавщині - невідомо. Письменник припускає, що це нащадки вікінгів.

Водночас на Полтавщині та Київщині розповсюджені прізвища за закінченням «-іон» та «-вер»: Демідіон, Завізіон, Аріон, Фаріон, Хавер, Івер тощо.

— Усі вони зустрічаються серед реєстрових списків козацьких полків, а нині серед селян Полтавщини.

 

А скільки років таким українським прізвищам як Передерій, Передрій? Дві-три тисячі років чи набагато більше, бо ж «передрая» перською мовою в давнину означало «скіф заморський», - зауважив Масляк.

Крім того, ніхто достеменно не знає, звідки пішли прізвища із закінченням на «-ра»: Бандера, Петлюра. Гелевера, Терефера, Шандра. Також родове ім'я деяких українців Шудра (Шудря), Рахман, Шатрий - це назви каст в Індії, але як вони дійшли до нас теж залишається таємницею.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень