Допомога, перерахунок пенсій, а також рецепти на ліки: важливі зміни найближчого місяця

Йдеться про зміни погоджені давно, на нововведення ухвалені у березні

Пенсія

Перерахунок пенсій для пенсіонерів які працюють запланований на 1 квітня.  Право на збільшення пенсій матимуть ті, хто на 1 березня поточного року після призначення (попереднього перерахунку) пенсії набули не менше ніж 24 місяці страхового стажу, йдеться у частині 4 статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Перерахунок відбувається автоматично і враховують більш вихідні умови:

  • лише з урахуванням стажу;
  • з урахуванням стажу та заробітної плати, якщо це є доцільним.

Зокрема проведуть перерахунок для 600 тисяч працюючих пенсіонерів. У попередні роки такий перерахунок проводили у червні, а потім виплачували різницю за квітень та травень. Дані надходять з затримкою, адже звітність про страхові внески подають не щомісяця, а щокварталу.

В березні Пенсійний фонд ще не має усі дані про стаж людини, тому зробити виплати з квітня неможливо.

Пенсіонери які перебувають на окупованих територіях теж отримають пенсії. Наразі оформлення пенсій для цієї категорії спрощено, адже є проблеми з оперативним оформленням необхідних документів і доступів до архівів.

Тимчасово, на період дії воєнного стану і протягом трьох місяців після його припинення (скасування), таким людям пенсію призначатимуть незалежно від терміну звернення:

  • за віком – від дня, що настає після дня досягнення пенсійного віку;
  • за інвалідністю – з дня встановлення інвалідності;
  • за втратою годувальника – від дня, що настає після дня смерті годувальника;
  • за вислугу років – від дня, що настає після дня звільнення з роботи, що дає право на таку пенсію, але не раніше 24 лютого 2022 року.

Електронні рецепти

Електронний рецепт в Україні запрацював ще з серпня 2022 року, але був обов’язковим тільки на частину ліків (антибіотики та наркотичні препарати).

З 1 квітня 2023 року е-рецепт вводиться на всі рецептурні ліки, які пацієнти купують власним коштом.

  • У перехідний період (термін його завершення поки що не названо) пацієнт зможе обирати: отримувати паперовий рецепт на рецептурному бланку або е-рецепт з відправленням йому смс-повідомлення на мобільний телефон. Але якщо є технічна можливість, лікар мусить запропонувати пацієнтові виписати електронний рецепт.
  • Виписати е-рецепт зможе лікар будь-якої спеціальності державної, комунальної, приватної клініки або лікар ФОП.
  • Отримати е-рецепт можна незалежно від того, є декларація із сімейним лікарем чи ні, проте пацієнт обов’язково має бути зареєстрований в електронній системі здоров’я.

У випадку блекауту лікар виписуватиме паперовий рецепт.

До рецептурних, крім антибіотиків, належать також протисудомні засоби, гормональні ліки, препарати для лікування артеріального тиску, серцевих захворювань. Нагадаємо, деякі рецептурні ліки можна отримати безплатно або з доплатою за програмою «Доступні ліки», про що лікар зобов’язаний поінформувати пацієнта.

Виплати ветеранам Другої світової війни

Щороку до 5 травня ветеранам Другої світової війни, жертвам нацистських переслідувань та воїнам-інтернаціоналістам виплачували одноразову грошову допомогу. 

З цього року термін виплат зміниться – його перенесли з 5 травня на 24 серпня.

Верховна Рада підтримала законопроєкт про виплату грошової винагороди ветеранам війни до Дня Незалежності України та надала право Кабінету Міністрів встановлювати розміри та порядок здійснення такої виплати.

Сума допомоги цього року не зміниться. Минулого року виплати становили:

  • особам з інвалідністю внаслідок війни й колишнім малолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років) в’язням концтаборів:

І група – 4421 грн;

ІІ група – 3906 грн;

III група – 3391 грн;

  • учасникам бойових дій і колишнім неповнолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 18 років) в’язням концтаборів – 1491 грн;
  • особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, – 4421 грн;
  • членам сімей загиблих (померлих) ветеранів – 966 грн;
  • учасникам війни та колишнім в’язням концтаборів – 612 грн.

Виплати постраждалим на роботі

Держслужбовці, комунальники, медпрацівники, водіїв та залізничники, які постраждали через військову агресію під час виконання своїх професійних обов’язків зможуть отримати державні виплати.

У разі інвалідності категорія може претендувати на одноразову виплату у розмірі від 200 тисяч до 800 тисяч гривень (залежно від групи).

 При втраті працездатності без встановлення інвалідностіяка настала внаслідок поранення (контузії, травми), виплата становитиме 100 тисяч гривень. Родичі загиблих працівників матимуть змогу отримати 1 мільйон гривень. Порядок призначення і виплати такої допомоги має ухвалити Кабмін.

Джерело: На пенсії

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень