Долар за 50? Фінансовий експерт розповів, чого чекати українцям у 2023 році

Можливі неприємні сюрпризи

Попри стабільність курсу долара, який зараз становить близько 40 грн на чорному ринку, у наступному році він може зрости. Фінансові експерти прогнозують, що він може перевалити за позначку 50 грн за одиницю.

Такий курс вже закладають у свої ціни продавці товарів.

У держбюджеті України закладають середньорічний курс на рівні 42,2 грн, проте допускають девальвацію до 45,8 грн. Однак це дуже оптимістичний сценарій, вважає кандидат економічних наук Олександр Хмелевський. Він каже, що оскільки курс готівкової валюти не фіксований, на відміну безготівкової, а валютні обмеження на ринку готівкової валюти менші, тому протягом року цей відрив може сильно збільшитися.

- Девальвація готівкової валюти буде значно більшою за безготівкову. Тут валютний курс перевищить рівень 50 грн за долар навіть у тому випадку, якщо Нацбанку вдасться утримати офіційний валютний курс у межах 45,8 грн до кінця 2023 року, – сказав Хмелевський.

Олександр Хмелевський додає, що втримати курс долара на рівні 42,2 грн можна за таких умов:

  • Якщо війна закінчиться до середини 2023;
  • Кошти від іноземних партнерів надходитимуть регулярно у запланованих обсягах;
  • Нацбанк збереже запроваджені валютні обмеження.

Своєю чергою міністр фінансів Сергій Марченко вважає, що гривня буде стабільною за умови залучення 38 млрд доларів до бюджету.

Джерело: telegraf

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень