До 9750 грн можуть отримувати ВПО, які залишились без роботи. Як - пояснюємо

Як отримати гроші у різних випадках, покрокова інструкція

Внутрішньо переміщені, а також особи, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, можуть отримувати допомогу по безробіттю. І наразі це можливо без відвідування центру зайнятості.

Оформити виплати можна за допомогою електронних сервісів Державної служби зайнятості України або ж через мобільний додаток порталу Дія.

Реєстрація безробітних у період воєнного стану

Спосіб реєстрації безробітної особи залежить від того, де вона перебуває: на території бойових дій або тимчасово окупованій території чи на безпечній території (в Україні, не за кордоном!)

Якщо ви перебуваєте на території бойових дій або на тимчасово окупованій території

У такому випадку для реєстрації вам потрібно зробити наступне:

  1. Здійсніть онлайн-реєстрацію через Дію або заповніть заяву про надання/поновлення/призначення статусу безробітного, виплати допомоги по безробіттю через онлайн-анкету або чат-бот.
  2. У разі неможливості заповнити заяви онлайн або з метою отримання документального підтвердження, завантажте, роздрукуйте, заповніть та підпишіть ці заяви, сфотографуйте їх і відправте в електронній формі до Державної служби зайнятості України.

У темі листа обов’язково вкажіть слово «реєстрація» і напишіть прізвище, ім'я та по батькові.

Якщо ви перебуваєте на безпечній території в Україні

  1. Здійсніть онлайн-реєстрацію через Дію або оберіть на мапі зручний центр зайнятості, що працює.
  2. Підготуйте перелік необхідних документів, затверджений Постановою КМУ «Про затвердження Порядку реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу».
  3. Якщо на час подання заяви про надання (поновлення) статусу безробітного або призначення (поновлення) виплати допомоги по безробіттю ви є ВПО або особою, яка перебуває на територіях, на яких ведуться бойові дії, у якої не розірвані трудові відносини, така особа має право припинити такий трудовий договір в односторонньому порядку, подавши безпосередньо до обраного вами центру зайнятості заяву на ім'я роботодавця про припинення трудового договору.

Ось як виглядає така заява

Які документи треба подавати?

 

При особистому зверненні

У разі особистого звернення під час безпосереднього відвідування центру зайнятості разом із заявою про надання статусу безробітного подаються такі документи:

  • паспорт або інший документ, що посвідчує особу;
  • довідка про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків;
  • трудова книжка (цивільноправовий договір чи документ, який підтверджує припинення останнього виду зайнятості) – якщо її немає, то особа має пред’явити дублікат трудової книжки чи довідку архівної установи про прийняття та звільнення з роботи;
  • документ про освіту або його дублікат (за наявності такого документа або дубліката);
  • військово-обліковий документ для осіб, які звільнилися зі строкової військової служби.

Через портал Дія

У разі подання заяви в електронній формі через портал Дія особою, яка після введення воєнного стану працювала на умовах трудового договору (контракту), гіг-контракту, іншого цивільноправового договору, на інших підставах, передбачених законом, на території адміністративно-територіальних одиниць, визначених розпорядженням Кабміну від 6 березня 2022 року №204, така особа:

  • заповнює та підписує заяву, яка формується засобами порталу Дія;
  • обирає та/або відкриває поточний рахунок в рамках програми єПідтримка;
  • подає до обраного нею центру зайнятості заяву про надання статусу безробітного та про призначення допомоги по безробіттю.

Особи, які подали заяву в електронній формі, зобовʼязані протягом 30 календарних днів після припинення чи скасування воєнного стану, під час першого фактичного відвідування безробітним центру зайнятості (в якому він зареєстрований), подати до такого центру зайнятості документи.

Цей період може бути продовжений з урахуванням поважної законної причини. І в такому разі документи подаються до центру зайнятості на наступний день, що настає після закінчення дії обставин, що склалися у зв’язку з поважною причиною.

Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Скасування статусу безробітного

Якщо ви хочете скасувати статус безробітного, то можете зробити це  за допомогою:

  • подання заяви через портал Дія;
  • чат-боту Державного центру зайнятості;
  • особистого звернення до центру зайнятості.
  • Після подання такої заяви реєстрація в службі зайнятості припиняється.

Якщо ви виїхали за кордон

  1. Зареєстрованому безробітному необхідно обов’язково зв’язатись зі своїм кар'єрним радником і повідомити про перебування за кордоном або намір виїхати. У разі перебування зареєстрованого безробітного за кордоном понад 30 календарних днів реєстрація такої особи припиняється автоматично.
  2. Щоб припинити реєстрацію в Державній службі зайнятості, завантажте заяву, заповніть або напишіть її, сфотографуйте та надішліть в електронній формі до Державної служби зайнятості України.

Як здійснюється виплата допомоги по безробіттю

Виплата допомоги по безробіттю може здійснюватися без особистого відвідування безробітним, який перебуває на тимчасово окупованій території або на території, на якій ведуться бойові дії, центру зайнятості населення, за умови підтвердження безробітним наміру перебування у статусі безробітного будь-якими засобами комунікації, у тому числі електронними, не рідше ніж один раз на 30 календарних днів.

В областях, де центри зайнятості не можуть забезпечити фінансування допомоги, перерахування коштів здійснюється АТ «Ощадбанк» на банківський рахунок заявника або шляхом переказу через міжнародну платіжну систему My Transfer.

Який розмір допомоги по безробіттю

Відповідно до ст. 23 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття застрахованим особам», розмір допомоги по безробіттю визначається у відсотках до їх середньої заробітної плати (доходу), визначеної відповідно до порядку обчислення середньої заробітної плати для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого КМУ, залежно від страхового стажу, але не менш як мінімальний розмір допомоги по безробіттю, встановлений правлінням Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України для цієї категорії осіб.

Тобто:

  • до 2 років — 50%
  • від 2 до 6 років — 55%
  • від 6 до 10 років — 60%
  • понад 10 років — 70%

Допомога по безробіттю виплачується залежно від тривалості безробіття у відсотках до визначеного розміру:

  • перші 90 календарних днів — 100%
  • протягом наступних 90 календарних днів — 80%
  • надалі — 70%

На період дії воєнного стану максимальний розмір допомоги по безробіттю становить 9750 грн.

Коли припиняється виплата по безробіттю

Законодавством чітко передбачено випадки припинення виплати допомоги по безробіттю:

  • працевлаштування безробітного;
  • поновлення безробітного на роботі за рішенням суду;
  • вступ до закладу освіти на навчання з відривом від виробництва;
  • відрахування з закладу освіти;
  • призов на строкову військову або альтернативну (невійськову) службу;
  • подання письмової заяви про бажання здійснювати догляд за дитиною до досягнення нею 3-річного віку;
  • подання письмової заяви про відмову від послуг державної служби зайнятості;
  • закінчення строку їх виплати;
  • зняття з обліку за невідвідування без поважних причин державної служби зайнятості протягом 30 робочих днів з дати прийняття рішення про виплату допомоги по безробіттю (крім періоду дії карантину, встановленого Кабміном з метою запобігання поширенню особливо небезпечних інфекційних хвороб);
  • інші випадки, передбачені у ст. 31 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття».

Завідувачка Кременецького бюро правової допомоги Ірина Бурченюк також зазначає, що припинення реєстрації безробітного в центрі зайнятості можливе в разі його відмови від виконання суспільно-корисних робіт. Тож, непрацевлаштовані громадяни, які отримують державну допомогу, зобов’язані брати участь у таких роботах – на вимогу військового командування або органів місцевого самоврядування.

Джерело: НВ

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень