Діти війни: хто може отримати цей статус та які виплати передбачено

Йдеться про усіх віком до 18 років, хто постраждав через воєнні дії

Діти, які після повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року втратили дім чи рідних, можуть претендувати на спеціальний статус.

Зараз в законодавчій базі немає прописаних підстав для присвоєння дітям статусу «дитина війни». Але цей статус забезпечує Постанова КМУ № 268 «Про затвердження Порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів».

Право на отримання такого статусу мають усі діти, які на момент здійснення антитерористичної операції й заходів із забезпечення національної безпеки та оборони не досягли 18-річного віку. Також гарантії мають неповнолітні, які:

  • зазнали поранення, контузії, каліцтва;
  • стали жертвами фізичного, сексуального насильства;
  • були викрадені або незаконно вивезені за межі України;
  • залучалися до участі в діях воєнізованих чи збройних формувань;
  • незаконно утримувалися, зокрема в полоні;
  • зазнали психологічного насильства.

Для отримання статусу треба звернутися в органи піклування за місцем реєстрації чи фактичного проживання. У такому випадку треба надати повний пакет документів і вказати обставини, які негативно вплинули на стан здоров’я та розвиток дитини.

До 14 років подати заяву можуть батьки, родичі, опікуни чи піклувальники, а після 14 років дитина має право самостійно звернутися до органів.

Рішення про надання статусу приймають протягом 30 календарних днів із дати реєстрації заяви на підставі розгляду комісією з питань захисту прав дитини всіх необхідних документів.

Держава гарантує усі пільги та виплати, передбачені для ВПО, зокрема, цільова підтримка для здобуття освіти та кошти на проживання внутрішньо переміщеним особам (3 тис. грн щомісяця).

Також гроші виплачують благодійні фонди та організації, що безпосередньо займаються грошовою допомогою дітям. Вони функціонують здебільшого коштом внесків небайдужих осіб. А люди, які потребують фінансової підтримки, можуть залишити заявку та чекати на ухвалення рішення. Йдеться про такі фонди, як-от «ДІТИ ХЕЛП», Global Fund for Children, Gen.Ukrainian, «СОС Дитячі містечка Україна», «Постраждалі Діти Війни» тощо.

Також заявки на допомогу приймає Фонд імені Блаженного священномученика Климентія Шептицького. Він підтримує дітей, які втратили через війну одного чи обох батьків. Це спільна ініціатива урядів України та Польщі. Виплати становлять 5 тис. грн кожного місяця. Подати заявку можна на офіційному сайті Фонду, заповнивши спеціальну форму.

Джерело: The Page

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень