ДІМ і САД. Як вберегти полуницю від сірої гнилі (ФОТО)

Дієві методи профілактики та лікування

Полуниця – одна з перших городніх культур, яка радує урожаєм на дачних грядках.

Утім, якщо під час зростання квіти, зав'язі і плоди полуниці вкриваються сірим пухнастим нальотом, знайте - на ваші рослини напав ґрунтовий грибок ботритіс і він цілком може знищити весь урожай, заразивши рослини сірою гниллю.

Сіра гниль - як виглядає і чому з'являється

 

Збудник цього досить поширеного захворювання - мікроскопічний пліснявий грибок Botrytis cinerea (ботритіс сірий). Живе він у ґрунті і на рослинних залишках, зимує у вигляді міцелію, а навесні формує спори, які легко розносяться вітром і вологою, заражаючи молоді рослини.

У випадку зараження на листі, плодоніжках, бутонах, зав'язях і ягодах, що стигнуть, з’являються бурі та сірі мокнучі плями, які швидко розростаються і вкриваються сірим пухнастим нальотом грибка.

«Рухається» зараження від ґрунту, знизу вгору вздовж рослини, причому грибок спочатку вражає лише відмерлі тканини - підсохлі, підгнилі ділянки, а вже потім виділяє токсини, які пошкоджують сусідню живу тканину, і таким чином поширюється рослинними тканинами.

У результаті листя всихає, зелені ягоди муміфікуються (однак лишаються висіти на плодоніжці, поширюючи заразу далі), а стиглі - стають вологими і швидко загнивають.

Поширенню захворювання сприяють висока вологість повітря і кількість опадів, а також надмірний полив на тлі низьких температур та загущення посадок (відсутність вентиляції між рослинами) і постійний контакт ягід, що стигнуть, з вологим ґрунтом.

 

Це захворювання вважається дуже небезпечним - за наявності сильного ураження ви непомітно можете втратити від 40 до 70 % усього врожаю ягід. Тому слід заздалегідь подумати про заходи профілактики появи сірої гнилі.

Сіра гниль - профілактика появи та заходи боротьби

 

Важливо пам'ятати, що хвороба розвивається ще до появи плодоношення, тому профілактику треба робити ще до посадки суничних рослин і на початкових етапах їх зростання та розвитку.

Так, дуже важливо дотримуватися сівозміни, підбирати для садової суниці достатньо освітлені і добре провітрювані ділянки, вибирати більш-менш стійкі до захворювання сорти та обробляти насіння перед посадкою.

Посадки не можна занадто згущувати - між рослинами має бути нормальна циркуляція повітря (суницю висаджують на відстані 60-80 см між рядами і 20-30 см у рядах), бур'янів потрібно своєчасно позбуватися, а ще краще - забезпечити суничним посадкам мульчування для виключення контакту надземних частин рослини з ґрунтом, наприклад, за допомогою чистої сухої різаної соломи або спеціальних поліетиленових покриттів для ґрунту. Полив повинен бути помірним, особливо за холодної, вологої погоди.

Попередити появу хвороби допоможуть профілактичні обробки дозволеними фунгіцидами. Проводити їх треба навесні у період активного зростання листя і появи квітконосів. Найкращі препарати від сірої гнилі - Фітоспорин-М, Алірин-Б, Еупарен, Топсин М, Дерозал і Світч. Відразу після закінчення квітнення (але ще до утворення плодів) обробки можна повторити, особливо якщо рік видався дощовим.

За появи ознак захворювання важливо своєчасно вилучати і знищувати уражені частини рослини.

За умови сильного розвитку хвороби після збору врожаю рослини обробіть Хорусом (7 г на 10 л води).

На жаль, вражає сіра гниль не лише полуницю - ви цілком можете зіштовхнутися з проявами цього захворювання у томатів, огірків, баклажанів, бобових, винограду, багатьох квіткових культур і навіть плодових дерев.

За матеріалами Ukr.Media

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень